De tamme kastanje

De tamme kastanje

Is gemakkelijk te herkennen aan zijn bolster met duizend naald dunne stekels. Ze zijn goed te eten als ze gepoft of gekookt zijn. Rauw kan ook…maar zorg ervoor dat kleine kinderen er niet in kunnen stikken en hou zelf ook wat water bij de hand…soms is het wat moeilijk om ze weg te slikken. De Paarde kastanje is geen familie van de tamme kastanje en is giftig. De vruchten zijn keihard en de bolster heeft geen duizend pinnen maar enkele tientallen en zijn meer stekels.De Tamme kastanje is de enige nootsoort die veel vitamine C bevat. Het bijzondere aan de kastanjenoot is dat hij veel minder calorieën bevat dan andere noten. Kastanjes zijn lekker en gezond. Wie een grote kastanjeboom in de tuin heeft staan kan elk herfstseizoen weer genieten van heerlijke gerechten zoals gepofte kastanjes en kastanjepuree.

Kastanjes

Zijn een goede bron van vitaminen. Heel bijzonder aan de kastanjenoot is dat deze vitamine C bevat en wel in grote hoeveelheden. Een ons kastanjes is genoeg voor 72% van de ADH. Het is uniek voor een noot om zoveel vitamine C te bevatten. Een nadeel aan kastanjes eten voor het vitamine C-gehalte is dat door het verwarmen 50% van de vitamine C verloren gaat. Pirydoxine of B6 komt na vitamine C het meest voor in kastanjes; 100 gram is goed voor 29% van de ADH. Overige vitaminen in deze grote populaire noot zijn: thiamine of B1 (20% ADH), foliumzuur of B11 (16% ADH), riboflavine of B2 (13% ADH), pantotheenzuur of B5 (11% ADH) en niacine of B3 (7% ADH).

Per 100 gram (gepeld)

Kilojoule: 820 (196 Kcal)
Eiwit: 1,6 gram
Vet: 1,3 gram
Koolhydraten: 1,2 gram

Kastanjes poffen

Maak met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes (anders ploffen ze uit elkaar) of snijd de kastanje helemaal rondom in (dat vergemakkelijkt het pellen). Je kunt een of twee kastanjes een halve minuut in de magnetron leggen, leuk om even voor te proeven. Als de kastanje gaar is, gaat de schil bij het kruisje open. De schil eraf trekken is nogal lastig, en het lichtbruine velletje dat dan nog om de witte kastanje zit, gaat er helemaal lastig af. Als je ze kookt, gaat het pellen overigens wel gemakkelijker.

Grote hoeveelheid kun je beter poffen in de oven

Terwijl de oven opwarmt (200 graden), maak je in alle kastanjes een kruisje. Leg de kastanjes op een ovenblik en pof ze ongeveer twintig minuten in de oven totdat de schil loslaat bij.

Kastanjes poffen in de pan is mogelijk of in hete as

In een pan (met deksel). Smelt 20 gram boter in een grote pan, doe de kastanjes er in en laat ze, met de deksel op de pan, op niet te hoog vuur in circa 20 minuten poffen, schud ze af en toe om. Poffen kan ook in de hete as( niet in het vuur! ) van eenopen haard of barbecue.Pak de kastanjes dan eerst in aluminiumfolie.

Tip: Warme gepofte kastanjes zijn lekker met een klontje boter, zout en peper (kinderen vinden suiker meestal lekkerder).

Koken (gepeldekastanjes)

Doe de kastanjes in een pan en voeg water (of een andere vloeistof toe) tot de kastanjes net onder staan (de kastanjes zullen een groot deel van de vloeistof opnemen.

Tip: Kook ‘hartige’ kastanjes in (kippen-) bouillon (eventueel met een deel wijn) en kastanjes voor zoete puree in melk met een vanillestokje.

De kooktijd

Gare maar nog stevige kastanjes – circa 30 minuten.
Kastanjepuree – 45 – 60 minuten.

Let op: Bij lang koken voor puree kunnen de kastanjes op het laatst aan kan bakken.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen