De verwoestende effecten van Palmolie

Voor palmolie en soja bonen worden elk jaar grote stukken oerwoud gekapt, waardoor indirect de mens gevaar loopt, denk maar aan de opwarming van de aarde. Maar nu kan bij overmatig gebruik van palmolie de mens ook direct schade ondervinden en wel voor zijn gezondheid.

De Hoge Gezondheidsraad

Deze organisatie waarschuwt ook voor het overmatig gebruik van voedingsmiddelen met palmolie. Palmolie bestaat voor namelijk voor een belangrijk deel uit verzadigde vetzuren, die het risico op hart en vaatziekte verhogen. Palmolie is (net als sojaolie)een goedkope oliesoort. Van alle olie is 42% palmolie. Palmolie zit in biobrandstof, soepen, pizza, babyvoeding, chocolade, brood, koekjes, snacks, margarine, cosmetica tot aan schoonmaakartikelen en zo zijn er honderden producten. Het gevaar is het verzadigd vet. Verzadigd vet is een soort vet die bekend is door de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het slechte cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.

Verzadigdvet zit ook in dierlijkvet zoals bijvoorbeeld volvette kaas (48+), worst, vet vlees, volle melk producten, koek, gebak, snacks en zoutjes. De consument krijgt de raad de voorkeur te geven aan producten met oliezuur of meervoudig onverzadigde vetzuren van het omega-3 en omega-6 type. Omega 3-vetzuren zitten in groene bladgroenten en walnoten.

Maar vooral in vette vis en Omega 6-vetzuren zitten in diverse oliën, zoals de arachide-olie (pindaolie), zonnebloemolie, teunis bloemolie. Door bewust om te gaan met je gezondheid door producten zonder palmolie te kopen, zorg je ook voor een vermindering van het kappen van het regenwoud en de daarin kostbare levensvormen. Geeft je voorkeur dus aan plantaardige oliën zoals koudgeperste zonnebloem olie of olijfolie. Vergeet niet dat alleen voor palmolie, maar ook voor sojaolie regenwouden worden verwoest.

Biologisch of Proefdiervrij

LET OP: Als er op een product “Biologisch” of “Proefdiervrij” staat, betekend dat niet dat er geen palmolie in zit. Het is zelfs zo dat in de meeste natuurlijke- en biologische producten juist wel palmolie zit, omdat palmolie een natuurlijk ingrediënt is. De manier waarop de palmolie wordt verbouwd, is verre van natuurlijk en dat realiseren veel bedrijven zich helaas niet. Leef je leven, leef bewust.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen