VOC brachten gezonde specerijen mee

Brachten in de gouden eeuw kruiden of specerijen

mee uit Indonesië. Met name kruidnagels, peper, kaneel en nootmuskaat waren handelswaar en ze verdiende daar goud aan en vandaar de gouden eeuw. (17e eeuw). Zo is in Europa uit onderzoek gebleken dat ze ook kunnen helpen tegen verschillende ziekten, van de ziekte van Alzheimer tot kanker en diabetes. In dit artikel worden de meest veelbelovende smaakmakers behandeld met hun potentiële functies.

De VOC brachten niet alleen specerijen mee

Tegenwoordig kijken we er niet meer van op dat deze kruiden tegen een lage prijs overal te koop zijn en voor ons dagelijkse eten te gebruiken. Maar meer en meer leren we wel tegenwoordig dat kruiden ook wat meer te bieden hebben dan alleen smaakmaker aan ons eten. In andere landen werden ze wel eeuwenlang traditionele gebruikt voor de geneeskunst.

Tegenwoordig kijken we er niet meer van op dat deze kruiden tegen een lage prijs overal te koop zijn en voor ons dagelijkse eten te gebruiken. Maar meer en meer leren we wel tegenwoordig dat kruiden ook wat meer te bieden hebben dan alleen smaakmaker aan ons eten. In andere landen werden ze wel eeuwenlang traditionele gebruikt voor de geneeskunst. Zo is in Europa uit onderzoek gebleken dat ze ook kunnen helpen tegen verschillende ziekten, van de ziekte van Alzheimer tot kanker en diabetes. In dit artikel worden de meest veelbelovende smaakmakers behandeld met hun potentiële functies.

Kruidnagel van de Molukken naar China

De welbekende kruidnagel, die in vele gerechten wordt toegepast en verwerkt, heeft een lange geschiedenis. Al in de 6e eeuw voor onze jaartelling, dus ruim 2500 jaar geleden, werden er al kruidnagel van de Molukken naar China verscheept. In de 17e en 18e eeuw streefde de V.O.C. naar een wereldmonopolie op kruidnagelen die werden gekweekt op de Molukken en Ambon. Kruidnagelen behoren tot de aromatische kruiden. Een potje kruidnagelen zoals dat in de supermarkt gekocht kan worden, bevat de nog niet ontloken, dus nog ongeopende bloemknop van de kruidnagelboom, De nog ongeopende bloemknoppen worden enige dagen in de zon gedroogd, tot er een rood/bruine kleur ontstaat. Deze bloemknop bevat een zeer hoog gehalte aan verschillende etherische oliën.t

Het geheim van kruidnagel

Het zit hem in de stof eugenol die in het kruid zit. Deze aromatische stof zit in grote hoeveelheden in de bloemknoppen van de kruidnagelboom, algemeen bekend als kruidnagel. Daar haalt het kruid zijn medische eigenschappen vandaan.Gebruik

Kruidnagels zitten soms in medicijnen

sommige (Indonesische) sigaretten en zelf in Glühwein. Kruidnagel en etherische olie van kruidnagel hebben tal van positieve effecten op de gezondheid.

Kruidnagel is schimmelwerend

Bacteriënwerend en viruswerend. Het is dus goed tegen winterkwaaltjes en schimmelinfecties en stimuleert ons afweersysteem. Het is ontstekingswerend en verzacht zo darmklachten, reuma en spierpijn. Het is verdovend en ontsmettend en verzacht zo tandpijn.

Peper groeit in landen met een tropisch klimaat

In een tropisch klimaat is er veel schaduw, vocht en hoge temperaturen. Nadat de peperplant gebloeid heeft komen er trossen met bessen aan.Eerst worden die bessen groen, daarna rood en als laatste zwart. Peper wordt geplukt als de eerste stukken rood beginnen te worden daarna worden ze gedroogd in de open lucht, totdat ze zwart worden. Dan heb je peper.

Je hebt drie soorten peper: zwart, groen en wit. De zwarte peper kun je in elk gerecht gebruiken. Dat versterkt de smaak. In pepernoten zit meestal ook een klein beetje peper. Witte peper is pikant. Groene peper is zoeter van smaak. Soms wordt peper ook gebruikt in parfum. Peper was vroeger in de tijd van de VOC peperduur

Waar werd peper vroeger nog meer voor gebruikt

In vroeger tijden werd zwarte peper gebruikt bij buikklachten, bloedarmoede, impotentie en hartkwalen en voor het conserveren van voedingsmiddelen. De specerij werd zo erg gewaardeerd, dat het zelfs als betaalmiddel werd ingezet.

Bij praktisch ieder hartig recept wat je tegenkomt eindigt peper net zo als zout in de maaltijd als een waardevol ingrediënt. Zonder het te beseffen strooien we dagelijks een portie natuurlijke antibiotica, kalium, ijzer, vitamine C en vitamine K over ons eten.

Helpt hart- en vaatziekten

Voorkomen Twee stoffen in zwarte peper, namelijk peperine en chromium zorgen voor ontstekingsremmende eigenschappen die vooral ontstekingen in de vaatwanden en het hart tegengaan. Ook helpt zwarte peper het cholesterol te reguleren.Voeding voor de hersenen.

Voel je beter met peper

Uit recent onderzoek is gebleken dat de peperden in zwarte peper kan helpen als een lichte antidepressivum. Ook zorgt het dat er meer endorfine vrij komt in de hersenen. Endorfines zorgen voor pijn verlichting en verbeteren je stemming. Ook daar ga je je dus lekkerder door voelen. Bovendien wijst onderzoek uit dat zwarte peper erg effectief is bij het stimuleren van de cognitieve hersenfuncties en het centraal zenuwstelsel.

Kaneel

Eerst kostte één pond kaneel 2 à 3 gulden. Toen Ceylon de prijs verhoogde omdat de waarde steeg, werd het 8 à 9 gulden en de VOC kocht kaneel voor 25 cent per pond in.

Kaneel is erg droog en is niet bedoeld als tussendoortje of maaltijd.
Het is bedoeld om bij het eten te doen zodat het een lekkere smaak krijgt. Kaneel heeft een beetje een typische smaak. Kaneel is gemaakt van boombast en kan de ziekte van Alzheimer kunnen afremmen of zelfs keren. Sommige wetenschappers vermoeden ook dat een combinatie van kaneel en honing meerdere ziektes en kwaaltjes kan genezen. Het regelmatig eten van deze combinatie zou helpen met het voorkomen of genezen van onder andere hartkwalen, artritis, verkoudheid en griep. Ook is het een belangrijke bron van calcium, ijzer en mangaan.Kaneel heeft een gunstig effect op het cholesterol-gehalte van mensen.

Waarschuwing

Coumarine is een aromastof die van nature voorkomt in Chinese kaneel, tonkabonen en bergamot. Het coumarinegehalte van Ceylon kaneel is heel laag. Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen. Bij langdurig gebruik van veel coumarine, is het mogelijk kankerverwekkend.

Uit voorzorg is het daarom beter om niet lange tijd achter elkaar veel Chinese kaneel te eten. Bij een gevarieerd eetpatroon is het niet gevaarlijk voor je gezondheid.

Nootmuskaat

Muskaatnoten en foelie zijn beiden producten van de nootmuskaatboom en waren in de middeleeuwen in Europa zeer gewild. Ze diende als smaakversterker en werden tegen kwalen ingezet. De nootmuskaat en de foelie komt van de vruchten van de nootmuskaat boom. De muskaatnoten komen uit de vrucht en de salie uit de schil.Nootmuskaat werd gebruikt als smaakversterker. Ook werd het in vroegere tijden ingezet tegen: waterzucht, diarree, huiduitslagen en een slechte adem. Nootmuskaat werd door de VOC ingekocht voor 5 cent per pond. In Europa werd het verkocht voor 4 gulden per pond!

Gezondheid

Nootmuskaat is sowieso gewennend. Wanneer je het vaak en veel eet wil je er steeds meer van hebben. De oorzaak hiervoor is het stofje myristicine. Verder is het ook zo dat bij een te groot gebruik (meer dan 1 noot per keer) de lever en gal kan worden aangetast. Voor lever en gal patiënten is het dus sowieso opgepast met het gebruik van nootmuskaat.

De essentiële olie van de nootmuskaat schijnt toch wel weer wat gezondheidsvoordelen te bezitten. Er wordt van gezegd dat het de geest helder houdt en de concentratie scherp. Het heeft een goede werking op de luchtwegen en versterkt het Immuunsysteem.Verder is massage met essentiële nootmuskaatolie, vermengt met een basisolie, goed tegen pijnlijke en/of stramme spieren.

Saffraan

Onderzoek van Iran’s Roozbeh psychiatrisch ziekenhuis bij de universiteit van Teheran van medische wetenschappen heeft geconstateerd dat saffraan kan helpen om de symptomen van het premenstrueel syndroom (PMS) en depressie te verlichten. In een onderzoek bleek dat 75% van de vrouwen met PMS die dagelijks saffraan capsules kregen melden dat hun PMS-symptomen (zoals stemmingswisselingen en depressie) met minstens de helft daalden. Dit vergeleken met slechts 8% van de vrouwen die geen saffraan namen.

Gember

Gember (de indonesische benaming is Djahé) heeft veel eigenschappen die gezond zijn voor het lichaam. In gember zitten bepaalde enzymen die de stoelgang bevorderen. Als je vaak last hebt van een opgeblazen buik, kan gember dat verhelpen. Gember bevordert ook de bloedcirculatie en helpt je lichaam te ontgiftigen. Ook zorgt gember voor meer speekselaanmaak, waardoor het voedsel beter verteerd wordt. Hiermee ondersteunt gember ook gelijk mensen die een paar kilo’s willen afvallen. Afvallen in samenwerking met gember, dat is echt de moeite waard! Verder heeft gember nog veel meer genezende eigenschappen. Een goed voorbeeld hiervan is het verlichten van migraine. Mensen die vaak last hebben van migraine aanvallen, zullen door regelmatig gember te eten, minder snel last hebben van migraine.

Gember tegen kanker

Meer recent is er echter onderzoek gedaan naar de antikankerwerking van gember. In een laboratoriumonderzoek in Atlanta bleek een gemberwortelextract significant de celgroei tegen te gaan en celdood te induceren bij verschillende soorten prostaatkankercellen. Verder zijn er dierproeven gedaan waarbij het extract een tumorregressie gaf van 56 procent, en zonder bijwerkingen 16. Resultaten van dierproeven hoeven echter niet van toepassing te zijn op mensen.

Gember heeft ook een scala aan ontstekingsremmende werkingen 17, waardoor het misschien heilzaam zou kunnen blijken tegen aandoeningen als artritis en astma.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Pexels

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen