Diabetes je kan het deels voorkomen

Diabetes voorkomen door gezond voedsel en voldoende beweging. Een op de drie Nederlanders krijgt diabetes type 2. Dat is de conclusie van het Erasmus MC na een onderzoek onder tienduizend 45-plussers in de Rotterdamse wijk Ommoord.

De onderzoekers volgden de inwoners van de Rotterdamse wijk veertien jaar lang. De bewoners van die wijk staan representatief voor de gehele Nederlandse bevolking, aldus de onderzoekers. De kans voor een 45-jarige om de voorfase van de ziekte te krijgen is 48 procent. 9 procent moet ooit insuline gaan gebruiken.

Gezond gewicht

Vooral mensen met obesitas en overgewicht hebben een hoger risico op diabetes, maar ook mensen met een gezond gewicht lopen gevaar. Mensen met een voorstadium van de ziekte hebben verhoogde bloedsuikerwaarden, maar weten dit vaak niet, aldus promovendus Symen Ligthart.

“Toch hebben 45 jarigen met het voorstadium van diabetes maar liefst 75 procent kans om diabetes te krijgen. Bij magere mensen met een BMI van minder dan 25 is het risico op de ziekte nog één op vijf. Wat hier precies de oorzaak van is, weten wij nog niet. Vermoedelijk spelen erfelijke factoren en ongezonde voeding een rol.”

Preventie

Oorzaken van diabetes zijn ongezonde voeding, een ongezonde levensstijl en erfelijke aanleg. Volgens de onderzoekers is het voor het eerst dat er zo’n studie in Europa is gedaan. De onderzoekers pleiten om vroeg te beginnen met preventie. Gezond eten en bewegen kan diabetes voorkomen.

Biologisch eten

Is momenteel nog wel wat duurder maar hoe meer mensen voor biologisch kiezen, hoe goedkoper Biologisch voedsel wordt. Ook investeer je in je eigen gezondheid en laten we eerlijk zijn….dat is onbetaalbaar.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen