Diabetes voorkomen of effecten verminderen

Diabetes 1

Nog niet te voorkomen maar diabetes 2 deels wel. Diabetes is lang niet altijd te voorkomen. Nooit bij diabetes type 1. Maar vaak wel bij de meest voorkomende vorm van diabetes, diabetes type 2. Laat je gezondheid niet afpakken! Met genoeg bewegen, verstandig eten en niet roken kom je al ver. Je risico is dan de helft kleiner.

Meer dan 800.000 mensen in Nederland hebben last van diabetes
(Nationaal Kompas Volksgezondheid), wat een forse toename is! Het aantal mensen met diabetes neemt sinds 2000 enorm toe. Bij mannen is er sprake van meer dan een verdubbeling, bij vrouwen is er een toename van maar liefst 65%!

Wat kan diabetes 2 deels voorkomen

In beweging blijven is heel belangrijk. Het liefst elke dag minstens een half uur. Stevig wandelen of fietsen bijvoorbeeld. Pas het bewegen in je dagelijkse leven in: ga op de fiets naar je werk of de winkel, neem de trap in plaats van de lift. Zo is het gemakkelijker vol te houden. Ook als je al diabetes hebt, is bewegen belangrijk. Door beweging blijft je bloedsuiker stabieler.

Gezond eten

Eet gevarieerd, met mate en snoep zo min mogelijk. Eet veel groente en volkorenproducten en weinig zout. Gebruik bij het bakken onverzadigde vetten.

Stoppen met roken

Iedereen weet dat roken ongezond is, en stoppen is niet gemakkelijk. Maar roken vergroot de kans op diabetes enorm: met 30 tot 40%.

Gezond gewicht

Ook een gezond gewicht is belangrijk. Bij overgewicht krijgt het lichaam vaak moeite om de bloedsuiker in balans te houden. Want het reageert dan minder goed op insuline. Dat kan leiden tot diabetes.

Iets afvallen helpt al

Het goede nieuws: de kans op diabetes wordt al meteen kleiner als je afvalt. Zelfs bij een paar kilo.

Diabetes type 2 en erfelijkheid

Het soort diabetes waarbij erfelijkheid de grootste rol speelt, is diabetes type 2. Je erft overigens niet de ziekte zelf, maar de aanleg om het te kunnen krijgen. Dus als diabetes type 2 in de familie voorkomt, heb je een grotere kans om het ook te krijgen.

Of je ook echt diabetes krijgt, hangt onder meer af van je levensstijl. Overgewicht en te weinig bewegen vergroten de kans. Dat geldt ook voor mensen zonder aanleg voor diabetes. Het goede nieuws is: zelfs als diabetes type 2 in de familie zit, kun je de kans om het zelf te krijgen met de helft verkleinen door gezond te leven

Kans op diabetes type 2

Als je broer of zus het heeft: 15-20 procent (dus van de 100 broers of zussen van iemand met diabetes, krijgen 15 – 20 het zelf ook)
– Als je vader of moeder het heeft: 10-20 procent
– Als je beide ouders het hebben: 20- 40 procent
– Als twee of meer van je ouders of broers of zussen het hebben: 25-70 procent
– Als je eeneiige tweelingbroer of -zus het heeft: 70-90 procent

Diabetes type 1 en erfelijkheid

Bij diabetes type 1 speelt erfelijkheid een veel kleinere rol. Van de honderd kinderen die een ouder hebben met diabetes type 1, krijgen zo’n drie kinderen het zelf ook. En als dat gebeurt, is het niet alleen door erfelijke factoren. Ook als diabetes type 1 niet in de familie voorkomt, kun je het krijgen.

Toch zijn er families waar diabetes type 1 vaak voorkomt. Waarschijnlijk gaat het dan om een speciale subvorm die wel een sterk erfelijke kant heeft, zoals Moddy. We weten nog niet precies wat meespeelt bij het ontstaan van diabetes type 1. Het kan te maken hebben met voeding en virussen, in combinatie met genetische aanleg (maar die hoeft niet erfelijk te zijn). We weten dus ook nog niet hoe je diabetes type 1 kunt voorkomen.

Kans op diabetes type 1

– Als broer of zus het heeft: 1-8 procent
– Als vader of moeder het heeft: 1-4 procent
– Als beide ouders het hebben: 20-40 procent
– Als neef of nicht het heeft: 1-2 procent
– Als eeneiige tweelingboer of -zus het heeft: 23-50 procent

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen