spot_imgspot_img

Vorig jaar meer dieren omgekomen bij stalbrand

Het aantal dieren dat omkomt bij stalbranden in Nederland is in 2022 fors gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. In totaal zijn er bij 43 stalbranden ruim 158.000 dieren omgekomen. Dit is een opvallende stijging ten opzichte van 2021, toen er 35 stalbranden waren met in totaal 6.915 omgekomen dieren. Het Verbond van Verzekeraars geeft aan dat de stijging vooral te wijten is aan acht branden bij boerderijen met kippen. Eén stalbrand in de pluimveesector kan het aantal dierlijke slachtoffers in één keer flink laten stijgen, aldus een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.

Stalbranden in Nederland

Stalbranden zijn een veelvoorkomend probleem in Nederland. Naast het enorme aantal slachtoffers onder de dieren, zorgen deze branden ook voor grote schade aan eigendommen van boeren. Het Verbond van Verzekeraars wil dat er maatregelen worden genomen om stalbranden te voorkomen. Zo zouden er onder andere regels moeten komen voor het aantal dieren per staldeel en zouden stallen elk jaar op brandveiligheid gekeurd moeten worden. De overheid werkt aan dergelijke regels, maar deze zijn nog niet ingevoerd.

Preventie van stalbranden

Stalbranden kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals kortsluiting, oververhitting of brandstichting. Om deze branden te voorkomen, is het belangrijk om preventieve maatregelen te treffen. Zo kunnen boeren bijvoorbeeld zorgen voor goede ventilatie en de elektrische installaties in hun stallen regelmatig laten controleren. Ook kan het plaatsen van rookmelders en het aanbrengen van brandwerende materialen bijdragen aan het voorkomen van stalbranden.

Brandveiligheid

Stalbranden zijn niet alleen een groot probleem voor de dieren die er verblijven, maar ook voor de boeren die vaak al hun vee kwijtraken en hierdoor grote financiële schade lijden. Daarnaast zijn stalbranden ook een gevaar voor de omgeving. Het is dan ook van groot belang dat er maatregelen worden genomen om stalbranden te voorkomen en dat er aandacht wordt besteed aan brandveiligheid en dierenwelzijn in de agrarische sector.

Meer over

Net binnen

spot_img
Nederland
zeer lichte bewolking
13.1 ° C
15 °
11.7 °
83 %
4kmh
13 %
wo
17 °
do
17 °
vr
20 °
za
21 °
zo
18 °
spot_imgspot_img