Dierenartsen roepen op tot waakzaamheid na uitbraken van feline panleukopenia, ook bekend als kattenziekte, in het midden van Nederland. De Stichting Zwerfkatten Nederland meldde in juni al gevallen van deze dodelijke ziekte, wat vroeg in het seizoen is.
Verspreiding van kattenziekte
Een dierenarts vergelijkt de snellere verspreiding van feline panleukopenia met de coronapandemie en benadrukt dat de huidige situatie een risico vormt voor omliggende gebieden. De ziekte verspreidt zich snel, vooral onder ongevaccineerde katten.
Symptomen
Symptomen van feline panleukopenia zijn onder meer braken, diarree, koorts en een verzwakt immuunsysteem. Hoewel intensieve therapie mogelijk is, zijn er geen effectieve antivirale middelen beschikbaar. Niet-gevaccineerde katten hebben een hoge sterftekans, naar schatting overleeft 80 tot 90 procent van deze katten de ziekte niet, vooral in dierenasielen waar de besmettingskans groter is.
Vaccineren
Met de naderende vakantieperiode is er extra urgentie om katten te laten vaccineren. Veel huisdiereigenaren brengen hun dieren naar pensions, waar het besmettingsrisico hoger ligt. Een vaccinatie biedt bescherming voor drie jaar en is essentieel om vooral jonge katten tijdig te beschermen en hun welzijn te waarborgen.