Waarom je elke dag kurkuma zou moeten gebruiken

Dit is waarom je elke dag kurkuma zou moeten gebruiken? Kurkuma, een kruid dat wordt gebruikt in curry, is misschien wel het meest krachtige kruid dat er is. Het heeft ontzettend veel helende eigenschappen. Kurkuma is daarom, samen met knoflook, kaneel en gember, een van de meest genoemde geneeskrachtige kruiden in de wetenschap. Zo is uit vele studies bijvoorbeeld gebleken dat kurkuma meer voordelen kent dan het gebruik van voorgeschreven medicijnen. Maar wat zijn de voordelen precies? Hier vijf grote kurkuma-voordelen op een rijtje.

1 Voorkomt bloedstolling

Veel medicijnen die worden voorgeschreven om het stollen van bloed (en daarmee het vormen van bloedpropjes) te voorkomen, kennen veel vervelende bijwerkingen wanneer je hier met regelmaat een dosis van neemt. Denk aan overmatig bloeden, maar ook hoofdpijn, rugpijn en ademhalingsproblemen. Het voordeel van kurkuma? Niet alleen voorkomt het dat het bloed stolt, het kent ook niet of nauwelijks bijwerkingen (tenzij je er hele kilo’s van consumeert – maar alles is ongezond als je er te veel van neemt).

2 Werkt als anti-depressiva

Uit een innovatief onderzoek dat verscheen in Phytotherapy Research, werden zestig vrijwilligers met een depressieve stoornis in meerdere groepen verdeeld. Zo werd gekeken hoe goed de deelnemers reageerden op Prozac, op kurkuma en op een combinatie van beide. Niet alleen bleek dat iedereen goed reageerde op kurkuma, ook werd ontdekt dat kurkuma vrijwel net zo effectief is als Prozac.

3 Goed tegen ontstekingen

Een van de meest belangrijke effecten van kurkuma, is dat het ontstekingen tegengaat. Uit een onderzoek bleek zelfs dat aspirine en ibuprofen de minst effectieve medicijnen zijn als het gaat om ontstekingen. Kurkuma, daarentegen, is de meest effectieve ontstekingsremmer. Last van een ontsteking? Je weet wat je te doen staat!

4 Houdt diabetes in bed wang

Wil je je bloedsuikerspiegel onder controle krijgen en insulineresistentie tegengaan? Dan is kurkuma het kruid voor jou. Uit een onderzoek dat in 2009 werd gepubliceerd bleek zelfs dat curcumine in kurkuma zo’n vierhonderd keer krachtiger is dan Metformin (algemeen diabetesmedicijn) bij het activeren van AMPK. Dit verbetert weer de insulinegevoeligheid, waardoor je je beter zal voelen en ook gemakkelijker af zal vallen.

5 Reguleert het cholesterol gehalte

Veel medicijnen tegen een te hoog cholesterolgehalte pakken niet de oorzaak aan (namelijk: oxidatieve stress die wordt veroorzaakt door een te hoge bloedsuikerspiegel en ontstekingen). Bovendien is bekend dat deze medicijnen de lever en nieren beschadigen en andere dodelijke bijwerkingen kennen. Uit een studie is echter gebleken dat kurkuma effectiever is bij het verminderen van oxidatieve stress en het tegengaan van ontstekingen als behandeling van te hoog cholesterol.

Kurkuma is een soort wonder middel

Vaker kurkuma in je eetpatroon verwerken? Dat is een goed idee. Je kunt dit heerlijke kruid aan diverse gerechten toevoegen. Overal waar “te veel” voor staat is nooit goed!

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen