spot_imgspot_img

Geen nieuwe doneerring voor statiegeldflessen en drankblikjes

In de strijd tegen zwerfafval en ter bevordering van bewustwording rondom statiegeldflessen en blikjes, werden doneerringen geïntroduceerd als proef. Deze rekken moesten ervoor zorgen dat voorbijgangers hun lege plastic flesjes en blikjes konden doneren voor statiegeld, in plaats van ze in de afvalbak te deponeren. Na een grondige evaluatie heeft de gemeente echter besloten om het aantal doneerringen niet uit te breiden.

Doneerring

De doneerringen werden als proef geïnstalleerd om te onderzoeken of ze bijdragen aan het vergroten van de bewustwording rond statiegeldflessen- en blikjes, evenals het verminderen van zwerfafval. Deze doneerring moedigen voorbijgangers aan om de flessen en blikjes niet in de reguliere afvalbak te deponeren, maar ze in te leveren voor statiegeld.

Uit recent onderzoek blijkt dat de meningen over de doneerringen verdeeld zijn onder de bevolking. Ongeveer de helft van de ondervraagde is van mening dat de doneerring daadwerkelijk bijdragen aan een grotere bewustwording rond statiegeld, terwijl de andere helft het hier niet mee eens is. Ditzelfde patroon geldt ook voor de overtuiging dat de doneerringen leiden tot minder zwerfafval.

Niet meer grabbelen in de vuilnisbak

Sommige pleiten voor een uitbreiding van doneerringen naar andere locaties, terwijl anderen van mening zijn dat armoede op een andere manier moet worden aangepakt, los van het doneersysteem. Opvallend is dat een overweldigende meerderheid van 90 procent van de ondervraagden van mening is dat doneerringen een menswaardige optie vormen voor mensen die statiegeldflessen en -blikjes verzamelen.

De ervaringen met het gebruik van de doneerringen variëren sterk. Sommige mensen hebben waargenomen dat de rekken actief worden gebruikt, terwijl anderen nog nooit statiegeldflessen in de doneerringen hebben gezien. Bij slijtage of schade worden bestaande rekken niet meer vervangen.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
lichte regen
6.1 ° C
7.3 °
5 °
89 %
9.1kmh
100 %
di
11 °
wo
10 °
do
10 °
vr
11 °
za
11 °
spot_imgspot_img