Doneerring voor statiegeld in de Willemstraat in Breda

Sinds kort zit er ook statiegeld op kleine PET-flessen, om het plastic te recyclen en straatafval te verminderen. Het komt echter nog vaak voor dat de flessen op straat belanden of niet ingeleverd worden. Hier heeft Breda sinds kort een oplossing voor.

Willemstraat

De weg van de binnenstad naar het station heeft tien prullenbakken met doneerringen voor lege flessen en blikjes. Langs de Willemstraat kunnen mensen de flessen in een ring zetten die om de afvalbak heen zit. Op deze manier wordt het afval wel opgeruimd maar belandt het niet bij het grofvuil. De flesjes kunnen makkelijk verzameld en ingeleverd worden voor statiegeld. Wie dat wil kan de flesjes uit de ring halen en naar de dichtstbijzijnde supermarkt brengen.

Duitsland als voorganger

De ring is al langere tijd in werking in Duitsland. In meer dan honderd steden worden deze ringen gebruikt en blijkt het een succesvolle oplossing. Het is een voordeel voor iedereen. Mensen die de flesjes niet willen inleveren kunnen ze kwijt en mensen die de flesjes weghalen en inleveren krijgen geld voor hun verdiensten.

De ring

De ‘doneerring’ bestaat uit een metalen plaat met gaten erin. In deze gaten kunnen mensen kleine en grote PET-flessen kwijt, maar ook glazen flesjes en blikjes. Blikjes zijn op het moment nog niet inwisselbaar voor statiegeld, maar het plan is dat dit vanaf volgend jaar wel het geval is. Breda heeft hier alvast rekening mee gehouden.

Eerste in Nederland

Breda is de eerste Nederlandse stad waarin deze ringen te vinden zijn. De tien ringen zijn een pilot en als het succesvol blijkt wil de stad er zeker meer plaatsen. Ook andere steden zijn geïnteresseerd. Zo heeft bijvoorbeeld Eindhoven zich al aangemeld om het plan van Breda en Duitsland uiteindelijk ook zelf te gebruiken.

Meer over

Net binnen

spot_img
Breda
motregen/regen
9.4 ° C
10.1 °
8.8 °
80 %
3.1kmh
100 %
di
13 °
wo
11 °
do
14 °
vr
13 °
za
12 °

Gerelateerde artikelen