Het vooruitzicht van een drinkwatercrisis in Nederland

De vraag naar drinkwater stijgt door de toenemende vraag en extreme weersomstandigheden. Dit zal leiden tot een ernstig tekort aan drinkwater in de komende jaren. Hoewel België al vooroploopt met innovaties in regenwateropvang en hemelwaterhergebruik, blijft de markt voor deze oplossingen voorlopig beperkt. Een verandering in de waterprijzen is essentieel om deze innovaties effectief te implementeren.

Watersector

In Nederland ondervinden bedrijven en nieuwbouwwijken momenteel problemen met drinkwateraansluitingen. Dit wijst op een dringende noodzaak om ons drinkwatergebruik te herzien. Het huidige belastingregime, waarbij bedrijven minder belasting betalen naarmate hun waterverbruik stijgt en huishoudens een vast laag tarief betalen, is niet langer houdbaar.

Noodzaak

Een prijsdifferentiatie is de oplossing: hogere kosten voor hoger verbruik, zowel voor huishoudens als bedrijven, met behoud van een laag tarief voor basisgebruik. Dit zou niet alleen de belasting op waterverbruik eerlijker maken, maar ook bedrijven en huishoudens aanmoedigen om te investeren in waterbesparende maatregelen. Dit draagt tevens bij aan de wateropslag in stedelijke gebieden en biedt een klimaatadaptieve oplossing.

België

België hanteert al langere tijd een stijgend tarief bij hoger waterverbruik. Dit systeem heeft daar zijn vruchten afgeworpen, vergelijkbaar met de energietransitie in Nederland, waarbij CO2-beprijzing heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van rendabele businessmodellen.

Oproep tot actie

Minister Madlener, door een prijsdifferentiatie in te voeren op basis van milieu-impact, kunt u voorkomen dat het aanstaande drinkwatertekort ons land in de greep krijgt. Neem het Belgische voorbeeld en stuur de watersector in de juiste richting.

Deel artikel
Meer over

Net binnen

Lees meer