Duizenden dode koeien door scherpe stukjes

Bewolking

Er wordt nog steeds dagelijkse veel zwerfafval als glas en blikjes in de berm gegooid, en daar zijn de boeren helemaal klaar mee omdat er jaarlijks duizenden koeien overlijden. Het zwerfafval kost Nederlandse koeienboeren meer dan €16 miljoen aan economische kosten, waaronder ook opruim kosten. Erger nog is het de pijn die de koeien krijgen aan hun ingewanden of magen.

Duizenden dode koeien door weggegooid afval

De veeboeren die de bermen en grasweide maaien zien de blikjes en (groen) glas niet altijd in het hoge gras liggen en wanneer de messen van de maaibalk het glas of (aluminium) blikjes raken, worden deze in kleine stukjes geslagen of gesneden en komen in het maai voer dat later voor de koeien vaak als kuilgras gebruikt wordt. De koeien merken de stukjes niet op in het maaigras of kuilvoer waardoor ze opgegeten worden, met alle gevolgen van dien.

Pijn, ziekte en soms de dood door stukjes glas en metaal. De slokdarm, maar vooral een van de magen van de koe, kan door de pens bewegingen schade oplopen, door stukjes glas en metaal. Zo kan de maagwand doorboort raken en ontstekingen veroorzaken, maar ook de borst- en buikholte, het middenrif of de hartstreek. De gevolgen van scherp-in ( zoals het genoemd wordt) hangen af van de mate van de ontsteking. In sommige gevallen zijn de gevolgen alleen tijdelijk productie- en/of eetlust verlies. In ernstige gevallen ontstaat vaak een chronische ontsteking, pijn, koorts en ziekte wat als gevolg kan leiden tot overlijden.

Koeien

Elk jaar sterven ongeveer 4000 koeien door zwerfafval als blik en glas. Natuurlijk kan dit probleem ook bij andere dieren als paarden of geiten gebeuren, maar naar schatting krijgen gemiddeld tussen de 12.000 en 13.500 koeien scherp-in letsel waarvan er ongeveer 4000 er aan overlijden. Boeren pleiten voor statiegeld op alle drankjes die in blik en glas verpakt zitten. Beter zou natuurlijk zijn als we helemaal geen rommel meer weg gooien in de natuur, zelfs geen plastic of metaal dopje, helemaal niks!

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen