Duizenden koala’s dood door natuurbranden in Australië

Bewolking

Rondom de stad Sydney, maar ook Melbourne woedde de grootste bosbranden die het land ooit gekend heeft. Zo moesten in het zuiden van Melbourne zo’n 30.000 bewoners worden geëvacueerd, vanwege de aanhoudende bosbranden in een gebied zo groot als de helft van Nederland. De opwarming van de aarde heeft ook in dit land de voorgaande jaren al veel bossen gebieden in vuur en vlam gezet en het einde is nog lang niet in zicht! De aarde verkeerd in een crisis….maar voor veel mensen is het nog steeds niet doorgedrongen. Zo zouden mensen bijvoorbeeld  bewust geen vuurwerk meer af moeten steken omdat het de aarde of atmosfeer nog meer zal vervuilen. Maar hopelijk zal ook in 2020 iedereen bewust zijn van zijn eigen impact op het klimaat en zijn best doen om dat zoveel mogelijk te verminderen.

Dieren verbranden, koala’s gillen het uit van de pijn

Naar schatting is 30 procent van de populatie koala’s in Nieuw-Zuid-Wales omgekomen en zo’n 30 procent van hun leefgebied in die regio is in vlammen omgegaan. De koala’s zijn trage dieren en kunnen niet snel vluchten zoals de kangoeroes of vogels. Het heeft alles te maken met het voedsel dat de Koala’s eten, dat bijna uitsluitend uit bladeren van de eucalyptusboom bestaat en juist deze bomen branden snel vanwege de olie in het blad.

De bladeren van de eucalyptusboom zijn vezelrijk en bevatten gif, waardoor de meeste dieren deze niet kunnen eten, maar de koala’s echter echter wel, maar hebben dan ook een langzame aangepaste spijsvertering (metabolisme) en zijn hierdoor ook traag en slapen zo’n 20 uur per etmaal, hoog in een boom. Ze zijn ronduit kansloos met deze bosbranden en vluchten meestal naar de top van de boom. Slechts een enkele koala wordt gered uit de vlammen door een dierenvriend, maar de meeste sterven een vreselijke dood. De Australische regering heeft geld opzij gezet om geredde koala’s op te vangen en om weer uit te zetten als het vuur onder controle is. Maar dat neemt niet weg dat het tientallen jaren zal duren voordat het aangeplante eucalyptus bos opnieuw voedsel genoeg kan bieden aan deze buideldieren en ze hebben dan zomaar geen nieuwe leefomgeving. Ook geven de nieuw aangeplante eucalyptus bossen geen verzekering dat ook deze niet opnieuw in vlammen op zullen opgaan in de aankomende jaren.

Dieren verbranden, koala’s gillen het uit van de pijn

Naar schatting is 30 procent van de populatie koala’s in Nieuw-Zuid-Wales omgekomen en zo’n 30 procent van hun leefgebied in die regio is in vlammen omgegaan. De koala’s zijn trage dieren en kunnen niet snel vluchten zoals de kangoeroes of vogels. Koala’s eten bijna uitsluitend bladeren van de eucalyptusboom en juist deze bomen branden snel vanwege de olie in het blad. De bladeren van de eucalyptusboom hebben hierbij een vezelrijk en bevatten gif, waardoor de meeste dieren deze niet kunnen eten. De koala’s echter kunnen dit wel, maar hebben dan ook een langzame aangepaste spijsvertering (metabolisme) en zijn hierdoor ook traag en slapen zo’n 20 uur per etmaal, hoog in een boom. Ze zijn ronduit kansloos met deze bosbranden en vluchten meestal naar de top van de boom. Slechts een enkele koala wordt gered uit de vlammen door een dierenvriend, maar de meeste sterven een vreselijke dood. De Australische regering heeft geld opzij gezet om geredde koala’s op te vangen en om weer uit te zetten als het vuur onder controle is. Maar dat neemt niet weg dat het tientallen jaren zal duren voordat het aangeplante eucalyptus bos opnieuw voedsel genoeg kan bieden aan deze buideldieren. Ook geven de nieuw aangeplante bossen geen verzekering dat ook deze bossen opnieuw in vlammen op zullen opgaan in de aankomende jaren.

Momenteel (december 2019) zijn er in Australië meer dan 200 bosbranden

De opwarming op aarde neemt nog steeds toe en landen als Australië zijn het eerste het slachtoffer omdat daar de temperatuur en droogte groter is dan de meeste landen op aarde. Toch het neemt niet weg dat bijvoorbeeld de naaldbossen in Canada en loofbossen in Siberië waar het koeler is ook massaal zijn afgebrand door de droogte.

Bosbranden in Australië zijn er eerder dit jaar, zijn talrijker en groter in omvang

De hevige bosbranden in Australië zijn dit jaar uitzonderlijk vroeg gestart en woeden al sinds oktober. De extreme droogte waarmee vooral het oosten van het land al twee jaar te kampen heeft, maakt dat niemand meer veilig is en kans loopt de ongezonde rookgassen binnen te krijgen. Op dit moment december 2019 woeden er nog zo’n 200 branden in het hele land. Zeven mensen zijn door de bosbranden om het leven gekomen, onder wie vorige week nog twee brandweermannen. In totaal zijn meer dan negenhonderd huizen verloren gegaan, duizenden bijgebouwen en schuren in vlammen opgegaan en zijn over het hele land vee en gewassen door het vuur vernietigd. In afgelegen gebieden, waar de inwoners voor hun watertoevoer grotendeels van regenval afhankelijk zijn al maandenlang zonder drinkwater.

De regering van Australië is zelf nog niet doordrongen van de opwarming van de aarde

Ondanks het vuur aan de schenen ligt van de regering van Australië, wordt er te weinig actie tegen de klimaatcrisis ondernomen. Morrison erkent wel dat echte actie tegen de klimaatverandering op alle niveaus moet worden genomen, maar zegt dat de bosbranden in het land niet te voorkomen waren geweest als het land zijn klimaatdoelstellingen had verhoogd. Morrison is een fervent verdediger van de mijnindustrie, die de Australische economie grotendeels overeind houdt. Zo’n driekwart van de Australische koolindustrie wordt geëxporteerd en is jaarlijks goed voor zo’n 67 miljard Australische dollar (ongeveer 42 miljard euro). De conservatieve premier wil naar eigen zeggen dan ook geen ‘roekeloze doelstellingen omarmen en de traditionele industrieën verlaten waardoor Australische banen zouden verdwijnen, zonder dat het een betekenisvolle impact zou hebben op het wereldwijde klimaat. Kortom, al brand de boel af, het geld is belangrijker! Deze minister is zelf nog op vakantie gegaan tijdens de bosbranden, terwijl mensen door de rook in de steden geen zicht hadden en bijna niet zonder mondkapje konden ademen. Het zegt alweer genoeg dat deze wereld met dit soort mensen in de regering als Trump, Morrison en Bolsonaro in Brazilië niet zal helpen om de klimaatopwarming tegen te gaan.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen