Duurzaam en sociaal samenwonen zelfbouw-wooncoöperatie

Duurzaam en sociaal samenwonen, ooit wel eens gehoord van De Warren? De Warren is de eerste zelfbouw-wooncoöperatie in Nederland. De wooncoöperatie probeert op een nieuwe manier het collectief wonen te bevorderen. Ze doen dit omdat het samen collectief geldlenen, bouwen en samen zijn, veel financiële en sociale voordelen oplevert en er gezamenlijk wel dingen gerealiseerd kunnen worden, die normaal niet kunnen. Door bijvoorbeeld collectief geld te lenen voor een nieuwwoonproject, kunnen mensen ook geld lenen bij de bank die daar normaal gesproken niet voor in aanmerking komen. Het project hoeft niet winstgevend te zijn, maar wel betaalbaar. Zo kunnen er gezamenlijk afspraken gemaakt over de huur zodat het voor de sociale en middeninkomens betaalbaar wordt of blijft.

Zo bouwen huurders van hun eigen complex en vermogen op

Huurders bouwen als lid van de coöperatie bovendien hun eigen vermogen op. Hierdoor wordt er dus voor een middenweg gekozen tussen kopen en huren. Bewoners zijn dus gezamenlijk de baas over het nieuwbouw project en hun eigen woning. Ze hebben hierdoor inspraak op bijna alles, dat niet door de Gemeente wordt gedaan. Zo hebben ze inspraak over hoe hun toekomstige bouwproject eruit komt te zien kwa indeling, opbouw en hebben zeggenschap over sociale aspecten die aanwezig moeten zijn zoals een recreatie zaal of een gezamenlijke biologische moestuin.

Waar wordt er gebouwd

De nieuwe bestemmingsplannen voor De Warren- zelfbouw-wooncoöperatie kunnen liggen in een dorp of midden in de stad. Zo ook midden in Amsterdam waar de wooncoöperatie de Warren 36 appartementen bouwen op Centrumeiland in IJburg. Dit laatste is wel uitzonderlijk, maar door gezamenlijke inspanning gerealiseerd.

Sociaal, duurzaam en betaalbaar

Een van de belangrijkste aspecten van deze zelfbouw-wooncoöperatie projecten is het is het sociaal aspect. Door samen te doen en te delen haal je het collectieve samenwerken en zorg dragen voor elkaar weer terug in de samenleving. Men heeft met deze manier van coöperatieve woningbouw meer sociale contacten. Ook is er meer samenhorigheid en verantwoording naar elkaar toe. Je kan elkaar helpen waar nodig en samen met elkaar sta je gewoon sterker. Zo kan je het sociale aspect ook verder  uitbreiden door in de bouwplannen gemeenschappelijke ruimtes op te nemen, zoals een atelier, een zaal voor yoga of andere activiteiten er aan toe te voegen. Ook kan er gekozen worden voor een speeltuin, of deelauto’s en deelfietsen die met elkaar ook gemakkelijker kinnen worden betaald en gerealiseerd.

Het tweede belangrijke aspect is duurzaamheid. Winst is niet langer belangrijk en elke euro die bespaard wordt gaat terug naar de leden. De wooncoöperatie streeft naar een energieneutraal pand door materialen te gebruiken met een lage impact op het milieu. Zo wordt gebouwd met duurzaam hout en biobased materiaal in plaats van beton en zo blijven de kosten ook laag.

Duurzaam bouwen

Het derde aspect is betaalbaarheid. Er wordt uitsluitend sociale en midden huur gerealiseerd. Zo proberen ze de gemiddelde huur zo’n twintig tot dertig procent onder de marktprijs te houden. Zo wordt de huur van appartementen vergelijkbaar met Amsterdam geen 750 euro maar mogelijk 550 euro. Het woonoppervlak is dan wel klein en variërend van 20m2 tot gezinswoningen van 65m2.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen