Duurzaam eten en drinken steeds populairder

Duurzaam eten en drinken steeds populairder
Consumenten hebben in 2014 18% meer duurzaam voedsel gekocht dan in het jaar ervoor. De belangstelling voor duurzaam voedsel groeit het sterkst bij horeca en zorginstellingen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers uit de Monitor Duurzaam Voedsel.

Het gaat om een totaalbedrag van 2,6 miljard euro. Dat is een marktaandeel van 7% van al het eten en drinken dat verkocht wordt. Ondanks de economische crisis, groeit het marktaandeel sinds 2009 elk jaar. In het onderzoek is gekeken naar voedingsmiddelen met een kenmerk  dat voor duurzaamheid staat en een onafhankelijke controle heeft.

Top 5 meest gekocht keurmerken

De vijf meest verkochte keurmerken zijn biologisch, Utz, Certified, Beter Leven,Fairtrade/Maxhavelaar en MSC. De verkoop van koffie, thee, eieren en dranken met een keurmerk stijgt het hardst. Voor koffie en thee was dat maar liefst 52% in 2014. De verkoop van duurzaam vlees en vis groeit niet.

Waar moet je op letten bij keurmerken?

De keurmerken helpen bij het kiezen voor meer duurzame producten. Keurmerken zijn meestal goed te herkennen aan een logo op de verpakking. Zo’n keurmerk moeten voldoen aan bepaalde eisen. Deze zijn per keurmerk verschillend. Je vindt de keurmerken op de verpakking of het schap, zoals bij verse groente.

Wat kun je nog meer doen om duurzamer te eten?

Daarnaast kun je meer plantaardig gaan eten. Dat betekent dat je minder dierlijke producten als vlees en kaas eet. Deze producten zorgen voor veel CO2-uitstoot.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Groen Nieuws

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen