Duurzaam Nieuws

Duurzaam: de wesp, ontbijt en bouwmateriaal. Duurzaam nieuws, duurzaam voedsel en duurzaam wonen in de vorm van nieuws over de wesp, het nut van ontbijt en duurzame bouwmaterialen.

Wees zuinig op de wesp

In de categorie duurzaam nieuws, nieuws over de wesp. Het viel reuze mee deze zomer met de wesp. Of beter: met de overlast van de wesp. Wel hebben we tegenwoordig behoorlijk langer ‘last’ van de wesp. Dit wordt veroorzaakt door de klimaatverandering. De zomers zijn immers warmer, de winters zachter. Dit maakt de wesp in staat om steeds langer te zoeken naar voedsel. Normaliter sterft het gehele wespenvolk in de loop van de herfst of aan het begin van de winter. Ze sterven overigens niet van de kou, maar omdat ze niet langer in staat zijn aan eten te komen en dus ook hun larven dus niet van voedsel kunnen voorzien. Hoewel mensen de neiging hebben wespen zo snel mogelijk uit te schakelen, zijn wespen wel degelijk nuttig omdat ze bloemen bestuiven én omdat ze veel voor mensen schadelijke insecten eten. Deze insecten zijn schadelijk omdat ze onze voedselgewassen aantasten. Zonder wespen zou er zomaar een insectenplaag kunnen ontstaan met ernstige schade tot gevolg. Ook de agrarische sector zou zwaar in de problemen komen zonder de wesp. Wellicht kun je dit in het achterhoofd houden als je in de zomer van plan bent een wesp van het leven te beroven.

Ontbijt is heel belangrijk

Eigenlijk wisten we het wel al, maar toch. Ontbijten is goed en gezond, is duurzaam voedsel. Bovendien zorgt het voor energie. Als we slapen, rusten ook onze darmen uit. Door te ontbijten komen de darmen weer op gang en wordt het lichaam voorzien van de nodige energie. Ook ons brein krijgt zo de voedingsstoffen die het elke dag opnieuw heel hard nodig heeft. Energie is voor hersenen van essentieel belang. Zonder energie is het lastiger je te concentreren en om te leren. Mensen die elke ochtend opnieuw ontbijten krijgen de broodnodige vitamines en mineralen binnen, en dat is wel zo gezond. Let wel op; mensen die brood nemen tijdens zowel ontbijt als lunch krijgen vaak te veel vet, suiker en zout binnen, veroorzaakt door met name het beleg. Het is dus verstandiger om bijvoorbeeld muesli te nemen bij het ontbijt en tijdens de lunch bijvoorbeeld volgranen bruin brood. Smoothies met fruit zijn goed vanwege de aanwezigheid van vitaminen en antioxidanten. Beter kun je de dag niet beginnen.

Duurzame bouwmaterialen

Duurzaam wonen ? Dat kennen we ondertussen wel en passen we ook meer en meer toe door de woning te isoleren of voor dubbel glas te kiezen. Daarnaast kennen we zonnepanelen en collectoren en warmte-terugwinsystemen en worden steeds meer woningen energie neutraal. Het is een investering, maar wél een investering die zichzelf terugverdient. Nieuw is het gebruik van duurzame bouwmaterialen of in bepaalde gevallen tweedehands spullen. Zo kun je de muur van je huis afwerken met hout, kurk of andere natuurlijke materialen als wol, biologisch katoen, natuursteen of leem. Bovendien zijn er steeds meer producten van hout te koop zoals meubels, manden en zelfs jaloezieën. Daarnaast is groen de kleur van een duurzaam huis. Groen in de vorm van kamerplanten die je kamer bovendien voorziet van een beter en gezonder leefklimaat.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen