Duurzaam Tuinieren

Hoe ook jij duurzaam kan tuinieren? Duurzaam tuinieren is het tuinieren van de toekomst. Op deze manier blijft onze tuin in betere gezondheid en kunnen wij er nog jaren van genieten, net als onze kinderen en kleinkinderen. Let vooral op de materialen die je gebruikt, zij moeten namelijk ook duurzaam zijn, en op het milieubewust tuinieren.

Duurzame materialen voor een duurzame tuin

Kies bij het inkopen doen voor je tuin voor duurzame materialen. Dit zal op lange termijn enkel helpen om ook jou tuin meer duurzaam te maken. Zo kies je bijvoorbeeld beter niet voor pvc of plastiek. Ook geverfd of geïmpregneerd hout kan zware metalen vrijlaten die schadelijk zijn voor jou bodem en groenten. Beter maak je gebruik van producten die vervaardigd zijn uit gerecycleerd materiaal of PE. Gebruik geen geverfd gereedschap, want dan kan de verf loskomen en je tuin vervuilen. Kies liever voor gereedschap uit brons, ijzer, koper of inox, want deze materialen zullen veel langer meegaan. Ook kan je beter niet kiezen voor materialen die geïmporteerd zijn. Importeren kost namelijk veel grondstoffen en is een zeer vervuilend proces. Je kan beter materialen aankopen die lokaal geproduceerd zijn.

Speel zuinig om met water en elektriciteit

Duurzaam groente verbouwen betekent ook duurzaam omgaan met de natuurlijke grondstoffen die je verbruikt. Regenwater kan je ideaal opvangen om voor je tuin te gebruiken. Dit kan met een regenton, of door je planten buiten te laten staan en een waterdoorlaatbaren bestrating aan te leggen. Moet je door droogte toch met de tuinslang sproeien? Koop dan een waterbespaarder, zodat je niet zoveel water verspilt. En sproei vroeg in de ochtend of laat ’s avonds. Dan staat de zon op zijn laagst en zal er dus minder water verdampen en verloren gaan. Ook voor verlichting kun je kiezen voor lampen op zonne-energie. Eventueel kan led-verlichting ook nog. Kies in ieder geval een lamp die langer meegaat, zodat je ze minder vaak moet vervangen. Je kunt ook stroom besparen door alles met de hand te doen. Heb je veel tuinafval en tijd om handen? Dan kan je proberen je eigen compost te maken. Dit is een lang proces, maar het resultaat mag er zeker wezen. Als je mest gaat aankopen, kies dan voor organisch in plaats van kunstmest.

Respecteer het evenwicht van de natuur

Laat de onkruidbestrijding maar in de kast staan. Door geen chemische stoffen te gebruiken kun je ook milieubewust tuinieren. Er staan veel biologische manieren om onkruid of beestjes te bestrijden online. Verkies deze boven de chemicaliën om het natuurlijk evenwicht in je tuin niet te verstoren. Ook bij het kiezen van welke planten je in je tuin zet kan je rekening houden met duurzaamheid. Duurzaam tuinieren gaat makkelijker als je voor inheemse planten kiest. Houtsoorten zoals eik, lariks en Robina groeien het beste. Inheemse besdragende planten zorgen dan weer voor voedsel voor de lokale vogels en insecten. Ook duurzaam groente verbouwen kan door voor de soorten te kiezen die hier in ons klimaat het beste groeien.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen