Duurzame energiebronnen zoals zon, wind en aardwarmte

Duurzame energiebronnen als zon, wind en aardwarmte geen luchtvervuiling. Elektriciteit opgewekt uit duurzame energie bronnen zoals wind en zonnen energie. Het begrip wordt gebruikt om een onderscheid te maken met de gewone elektriciteit, die dan “grijze stroom” wordt genoemd en verkregen wordt door het verbranden van fossiele brandstoffen zoals olie, kolen en gas.

Groene stroom

Zo is de windmolen in Nederland een duurzame en goede manier om stroom te leveren. Om een simpelen vergelijking te maken met zonnen energie: een windmolen van 50 meter hoog levert stroom voor 600 huishoudens en als je deze opbrengst wil behalen met zonnen energie dan moet je drie voetbalvelden vol zetten met zonnepanelen. Als de windmolen 80 meter hoog zou zijn, neemt de kans. Om wind te vangen toe en zal hij 30 procent meer stroom op leveren.

Groene stroomproducten die wel groen zijn

Essent – Groene Stroom
Essent – Windstroom
Nuon/Vattenfall – Nuon Groen uit Nederland
Nuon/ Vattenfall – Nuon Windstroom
Greenchoice – 100% Nederlandse wind
Greenchoice – 100% Nederlands groen
Greenchoice – Kortingsgarantie
Eneco – HollandseWind
Delta – Zeeuwsgroen
MAIN Energie – MAIN Energie
Huismerk Energie – 100% lokaal groen
Qurrent – Groene stroom
DE Unie – Groene stroom
Windunie – Winduniestroom
DGB Energie – Groene stroom
HVC Energie – Groene elektriciteit
Nederlandse Energie Maatschappij – Echt groen
Vandebron – Elektriciteit
Raedthuys Energie – 100% Pure Energie

De prijs van groene stroom

Voor u als consument is groene stroom bijna altijd even duur als grijze stroom. Maar het is wel duurder om groene stroom te maken dan grijze stroom. Omdat de grijze maar sterk vervuilende stroom ten onrechte te goedkoop is, moet de groene stroom een beetje geholpen worden met subsidie. Maar duurzame energie projecten zijn uiteindelijk altijd wel winstgevend en vervuilen nadat ze zijn neergezet niet!

Nederland

Hoewel de helft van Nederland een contract heeft voor groene stroom, wordt er in ons land voor maar een tiende geproduceerd in eigen land. Het groen wassen van grijze stroom Alle stroom, of het nou stroom is uit kolencentrales, kerncentrales of windmolens, komt allemaal als één grote kluwen in het elektriciteitsnet terecht. Als je groene stroom hebt betekent dat niets meer dan dat er afgesproken is dat er ergens ter wereld dezelfde hoeveelheid groene stroom wordt gemaakt als wat je gebruikt. Uit het stopcontact komt bij iedereen gewoon dezelfde een kleine hoeveelheid daarvan is daadwerkelijk groene stroom.

30% groene stroom die we kopen

(Duitsland) en 10% die geproduceerd wordt aan te vullen, wordt grijze stroom uit kolencentrales met papieren trucs omgetoverd in groene stroom. Grijze stroom kan voor weinig geld groen worden gemaakt, omdat andere landen een overschot hebben aan groene-stroom-certificaten.

De meeste groene stroom die Nederlanders kopen zijn vaak nog ouderwetse grijze stroom is uit kolencentrales die door administratieve trucs groen wordt gemaakt. Energiemaatschappijen kopen bijvoorbeeld vaak certificaten voor groene stroom in landen als Noorwegen waar een overschot aan groene stroom is. De Noren geven niet om groene stroom, die zijn niet anders gewend dan dat hun stroom uit waterkracht groen is. Daarom kunnen ze het certificaat, het bewijs van groene stroom, los doorverkopen aan landen die een gebrek hebben aan groene stroom. Wil u wel gegarandeerd groene stroom hebben dan kunnen de volgende stroom leveranciers uitkomst bieden.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen