Echt bont zorgt voor dierenleed

Echt bont zorgt niet alleen voor veel dierenleed. Nep bont is bijna niet te onderscheiden van echt bond. Veel mensen kopen een jas met een bontkraag, zonder te weten of het echt of nep bond is. Bijzonder is hierbij dat dit ook niet altijd op het label vermeld staat.

Om dit te weten te komen kan je het volgende doen: strijk de haren van het bont opzij. Als er onder deze haren leer te zien is, dan is er sprake van echt bont. Je kan ook een aansteker bij een haar houden en als deze vervolgens wegbrandt is het bont echt, smelt deze haar weg dan is het nep.

Ook in Nederland

Worden nog veel nertsen gehouden in draadkooien. Tegen verwachting in is Nederland, veelal bekend als humaan en onschuldig, de derde grootste producent van nertsenbont in de wereld. Na Denemarken en China zijn we de grootste en hebben zes miljoen nertsen.

Over de jaren heen zijn er veel protesten geweest tegen de bont industrie, wat er gelukkig toe heeft geleid dat het meeste bont al verboden is en deze laatste tak van de bontindustrie in Nederland in 2024 voorgoed gaat verdwijnen.  Nederland zal dan de eerste zijn van ’s werelds top bont producerende landen als Denemarken, Polen, Finland, China, de Verenigde Staten en Canada om met de bontproductie geheel te gaan stoppen. Maar zover is het nog lang niet en ook in Nederland  wordt bont nog volop geïmporteerd, verhandeld en verkocht.

Veel mensen zijn zich onbewust van deze productie en denken vaak dat bont in Nederland al verboden. Dit heeft als gevolg dat men denkt dat alles wat ze zien of kopen is gemaakt van nep bont.

De meest schokkende beelden die we nog wel kennen van tv waren wel de Angora konijnen, die levend geplukt worden vanwege hun zachte haren die o.a. verwerkt worden in truien. Bijzonder hierbij is dat zowel de verkopers als de kopers zich niet bewust waren van de dierenkwelling die schuil ging achter het Angora bont.

Het Angora konijn dat Angorawol levert, heeft door een mutatie een uitzonderlijk lange vacht die maar door blijft groeien. De konijnen worden om de 3 maanden opnieuw ontdaan van hun vacht door plukken. Dit plukken is zeer pijnlijk voor de konijnen en deze schreeuwen het letterlijk uit van de pijn. Na twee tot vijf jaar van kwelling in gaas, kooien en pijn, worden de dieren geslacht en van hun huid ontdaan. Het meeste angorawol, zo’n 90 procent, wordt geproduceerd in China.

Echt bont zorgt niet alleen voor veel dierenleed, het is ook giftig voor de mens.

Door de protesten en de afschuwelijke beelden op tv van het levend plukken van deze konijnen wilde mensen geen truien en kledingstukken meer met Angora bont en zijn veel kledingwinkels onder druk gestopt met de verkoop.

Steeds meer mensen zijn door de protesten gestopt met het dragen van echt bond en de enkeling die het toch nog waagde om er mee op straat te lopen werd boos aangekeken.

De bont kragen op jassen

Zijn in de mode gekomen en veel mensen weten niet dat hun bontkraag vaak ook van een echte pels afkomstig is. De bontkragen van pelsdieren komen meestal uit Azië en met name China, waar de dieren onder extreem slechte omstandigheden hebben moeten leven of zijn gedood.

Bontkragen

Voor de bontkragen wordt vaak het goedkoopste bont gebruikt, afkomstig van de wasbeerhond. Deze wasberen worden in Scandinavië en Aziatische landen, zoals China gefokt, onder extreem dieronvriendelijke omstandigheden. Zo moeten ze leven in gaas kooien onder extreme slechte weersomstandigheden. Wasbeerhondenbont wordt meestal verkocht onder de naam Finn Raccoon, wat niks laat weten over de echtheid van het product zelf.

Chemisch te reinigen

Voor de productie van bontkragen van jassen wordt Formaldehyde en ethoxylaten gebruikt om bont chemisch te reinigen, conserveren en verven. Beiden worden door de huid opgenomen of eventueel, bij sabbelen aan het bont, door de mond.

De chemische stof formaldehyde is kankerverwekkende en ethoxylaten staat bekent als hormoon verstorend. De ethoxylaten zijn goed oplosbaar in vet, waar deze zich opstapelen om daar het vrouwelijke hormoon oestrogeen na te bootsen.

Tv-programma Kassa en dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren lieten in 2016 al een Duits bureau onderzoek doen naar de bontkraagjes. Zo werd door dit onderzoek  bewezen dat de hoeveelheden van deze gifstoffen voor kinderen een gevaar op kunnen leveren. De Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit oordeelde echter anders en vertelde dat de wet de gehele jas neemt om de marge te berekenen, waardoor de toegestane marge veel lager uit kwam en dus nog wel wettelijk was toegestaan. 

Bont blijf net zoals veel andere dierlijke producten als leer, wol, dons of veren in veel gevallen een kwelling voor dieren. De certificaten of labels zeggen te weinig of het om verantwoord dierlijke producten, of om dieronvriendelijk producten gaat. De herkomst van het product is ook moeilijk te traceren of te onderscheiden en de teksten op de labels zijn niet altijd betrouwbaar. Leef dus bewust en koop in ieder geval geen bont!

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen