Eczeem is vaak een gevolg van ongezond voedsel

Eczeem is vaak een gevolg ongezond voedsel

In ons dagelijkse leven staan we constant blood aan toxisch stoffen of voedsel dat eczeem kan veroorzaken. Natuurlijk moet je er ook wel gevoelig voor zijn en het is per persoon verschillend. Jonge kinderen krijgen het nog wel eens door suiker en kunnen het niet aan geven, maar de jeuk maak (jonge) kinderen erg onrustig en vervolgens de ouders radeloos. Eczeem kan ook komen door het gebruik van (chemische)schoon maak middelen of door een bepaalde stof ( metaal, rubber, cement, gif etc.). Eczeem is een vreselijk vervelende aandoening. Niet alleen omdat het onvermijdelijk jeukt, maar ook omdat het je sociale leven sterk beïnvloed. Waardoor eczeem precies ontstaat is nog steeds niet duidelijk. Wel is duidelijk dat er bepaalde triggers zijn die een aanval kunnen veroorzaken. Het is dus zaak om de triggers te vermijden, de triggers die iedere keer weer een aanval uitlokken. Dit kun je zelf doen door proefondervindelijk vast te stellen wat voor jou de trigger is. Dus een maand lang bijvoorbeeld geen graan of graanproducten eten, of een maand lang geen suikers eten. Soms kan je dit natuurlijk ook laten testen bij een dermatoloog of huidspecialist met plakkertjes met bepaalde stoffen. Als de huid rood raakt bij een of meer stoffen weet je welke stof het contact eczeem veroorzaakt.

Eczeem in het algemeen

Eczeem bestaat in heel veel vormen. De naam ‘Eczeem’ is in feite een verzamelnaam voor alles wat met huidaandoeningen te maken heeft. Huidaandoeningen waarbij de huid ontstoken is. Je voelt jeuk, je ziet rode plekken en huidschilfers, en je huid is heel droog.

Oorzaken van eczeem?

Er zijn twee verschillende soorten eczeem, erfelijk (atopisch of constitutioneel eczeem) en contact eczeem. Erfelijk eczeem heeft een interne oorzaak, contact eczeem komt ‘van buitenaf’ door stoffen waar je mee in aanraking komt. Bij de meeste mensen ontstaat of verergert eczeem bij de volgende factoren:

Stress of uitputting

Stress is niet de oorzaak, maar verergert het probleem. Denk maar eens aan het woord ‘irritatie’ die je regelmatig ervaart wanneer je stress hebt. De huid neemt dit heel letterlijk met allerlei vormen van huidirritatie.

Bepaalde voeding

Je kunt meer eczeem krijgen door het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Zuivel en suiker kunnen eczeem bijvoorbeeld verergeren. Andere voedingsmiddelen die bekend staan dat ze eczeem kunnen verergeren zijn tarwe (gluten), eieren, varkensvlees, pinda’s en soja. Maar ook alle kunstmatige toevoegingen en toxische stoffen in fabrieksmatige voeding kan huidproblemen doen toenemen.

Door milieuvervuiling

Uitlaatgassen, fabrieksuitstoot en andere vormen van vervuiling van buitenaf. In onderzoek werd de relatie vastgesteld tussen luchtvervuiling (vooral verkeersgerelateerde luchtvervuiling) en eczeem.

Onze huid

Onze huid heeft enorm veel verschillende functies zoals bescherming tegen huid slaat stoffen op die het lichaam nodig heeft zoals lipiden en water. Ook absorbeert de huid stoffen van buitenaf die het nodig heeft voor een gezond functioneren zoals zuurstof. Problemen aan de huid kunnen op elke leeftijd ontstaan en soms is het voor mensen een raadsel wat de oorzaak is.

Er zijn steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die een relatie tussen eczeem en astma. 70 procent van de mensen met eczeem ontwikkelt ook astma, het is als het ware een opeenvolging van verschillende allergische aandoeningen.

Je Darmen kunnen de boos doender zijn

Vaak komt de oorzaak van binnenuit en regelmatig zijn de darmen de werkelijke ‘boosdoener’. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van candida en/of een lekkende darm is eczeem een veel voorkomende klacht. De relatie tussen candida en eczeem werd al vastgesteld in 1968 bij een onderzoek onder 172 baby’s tussen de 2 en 9 maanden, gepubliceerd in British Journal of Dermatology. Een onderzoek in 2006 (gepubliceerd in het Duitse Weiner Klinische Wochenschrift) vond ook een duidelijke relatie tussen eczeem en candida. Er werden 126 eczeem patiënten onderzocht tussen de 7 en 82 jaar oud. De meeste van deze patiënten bleken ook last te hebben van candida.

Miljoenen mensen

Over de hele wereld hebben vandaag de dag last van schimmelinfecties zoals candida, alleen zijn zich dat niet altijd bewust. Bijvoorbeeld door onze moderne levensstijl en een ongezond voedingspatroon. Candida wordt veroorzaakt door de gist Candida albicans, die van nature in ons lichaam aanwezig is, maar een wildgroei aan schimmels kan veroorzaken als het de kans krijgt. De goede bacteriën van onze darmflora leven, als het goed is, in balans met de natuurlijke gistsoorten in ons lichaam. Gisten zijn eencellige schimmels. Een veelvoorkomende gistsoort is de Candida albicans die in ons lichaam een normaal onderdeel is van de mix van gisten en bacteriën die hun werk doen in het lichaam. Deze Candida albicans leeft in kleine hoeveelheden in onze mond, in de darmen, op onze huid en in de vagina. De candida gist wordt in toom gehouden door de darmflora en vormt met deze lichaamseigen, natuurlijke bacteriën een zeker evenwicht. Door ongezonde en onevenwichtige voeding, te veel suiker, een verzwakt immuunsysteem, antibiotica of een disbalans in de hormonen kan er op den duur een disbalans ontstaan tussen deze gisten en de bacteriën. De verhouding tussen ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën in je lichaam raakt uit balans en er ontstaat een wildgroei van candida schimmels.

Wat doet suiker met je lichaam?

Geraffineerde suiker is lekker, maar is in feite één van de grootste gifstoffen die we eten. Het gekke is dat suiker ook verwerkt zit in producten die aangeduid worden als ‘gezond’.

Hierbij wil ik de gevolgen voor je lichaam en gezondheid niet onthouden.

  • Suiker zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel, wat opgelost moet worden door insuline.
  • Door de grote hoeveelheid insuline die hiervoor nodig is, raken je hormonen uit balans.
  • Suiker maakt de opname van magnesium en calcium veel moeilijker.
  • Suiker zorgt voor een verzuring van je darmstelsel, en kan een duidelijke trigger zijn voor een schimmelinfectie, beter bekend als Candida.
  • Suiker betekent ook een dat je bijnieren veel harder moeten werken. De kans is dus aanwezig op uitgeputte bijnieren, met name voor vrouwen na de overgang kan dit een probleem opleveren.
  • Suiker maakt je immuunsysteem in de war, waardoor de kans op ontstekingen groter wordt.
  • Veel suiker eten kan leiden tot de aandoening Diabetes type 2
  • Een overmaat aan suiker wordt door het lichaam omgezet in vetten, waardoor de kans op aderverkalking vele malen groter wordt.

Over suiker heb ik al heel veel blogs geschreven maar ik kan niet te vaak waarschuwen.

Suiker

Het is wel duidelijk dat suiker een continue aanslag vormt voor je lichaam en je gezondheid. Misschien merk je daar op dit moment niet zoveel van, omdat je aan deze situatie gewend bent, maar op het moment dat je nagenoeg suikervrij zou leven, zou je je plotseling véél beter en energieker voelen.

Candida in de darmen zit

Wanneer er teveel candida in de darmen zit, tast dit de darmwand aan.
Gisten en agressieve bacteriën geven kleine beschadigingen aan de darmvlokken of villi, zo komen er deeltjes uit de voedselmassa rechtstreeks in de bloedbaan, waardoor ze een toxische werking krijgen. Dit verschijnsel heet een ‘lekkende darm’. Het immuunsysteem ziet deze voedseldeeltjes als giftig en reageert erop met allerlei ontstekingsreacties, zoals pijn in gewrichten, vermoeidheid, hoofdpijn, astmaverschijnselen en… eczeem. De aangetaste darmwand kan voedingstoffen minder goed opnemen, waardoor er tekorten kunnen ontstaan in het lichaam. Zo kan een lekkende darm het begin zijn van allerlei gezondheidsklachten. Doordat de darmen voedingsstoffen minder goed opnemen en het immuunsysteem wordt aangetast gaat je gezondheid achteruit. Een lekkende darm herstelt geleidelijk als darmbacteriën weer in balans komen. Dat kun je voor elkaar krijgen door consequent te kiezen voor een gezond voedingspatroon.

Het ontstaan van candida kan verschillende oorzaken hebben

Veel eten van fabrieksmatig geproduceerde voedingsmiddelen, het gebruik van medicijnen zoals antibiotica of anticonceptipillen, veel suikers (glucose) en koolhydraten in je voedingspatroon, want gist heeft suikers nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen Maar ook overmatig blootstelling aan toxische stoffen uit de omgeving zoals metaal, pesticiden of andere gifstoffen en langdurige stresssituaties en het daardoor disfunctioneren van het immuunsysteem. Uit onderzoek blijkt dat chronische stress bij vrouwen een veelvoorkomende oorzaak is van steeds terugkerende schimmelinfecties Ook kan een verandering of disbalans in de hormonen een verandering in de zuurtegraad tot gevolg hebben, bijvoorbeeld bij zwangerschap, vlak voor en na de menstruatie of bij het gebruik van anticonceptiepillen.

Natuurlijke behandelingen tegen eczeem

Consequent kiezen voor een gezond voedingspatroon met verse producten en veel groente zal klachten doen verminderen. Vermijd bovenstaande producten die eczeem kunnen verergeren. Bij candida en/of een lekkende darm kun je koffie, thee, melkproducten, tarwe, alcohol, suiker en fabrieksmatige voeding beter vermijden. Gember en kool verzachten en genezen juist een lekkende darm. Om een lekkende darm te voorkomen zijn voedingsmiddelen rijk aan vezels belangrijk omdat ze de goede darmbacteriën voeden. De oliën in vette vis (zalm, haring, ansjovis, sardientjes) werken ontstekingsremmend en kunnen de ontsteking van de huid helpen verminderen. Dit gaat ook op voor tarwekiemolie en avocado’s. Zeevruchten zijn een goede bron van zink en proteïnen, en deze voeden de huid waardoor deze kan herstellen.

Specifieke voedingsmiddelen

Kunnen je ook ondersteunen als je last hebt van eczeem. Kokosolie werkt bijvoorbeeld ontstekingsremmend en is werkzaam tegen bacteriën, parasieten, ontstekingen en schimmels. Het kan je darmflora versterken en helpen om candida te bestrijden. Kokos herstelt het natuurlijke vetgehalte van de huid tot in de diepere huidlagen. Neem drie keer per dag een eetlepel bij de maaltijd, of smeer het op je huid. Uit onderzoek is gebleken dat kokosolie dankzij de antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen helpt tegen diverse huidaandoeningen, waaronder eczeem.

Aloë vera

Is niet voor niets een van de meest gebruikte ingrediënten in luxe huidverzorgingsproducten, vanwege het feit dat het de huid verzacht, hydrateert en voedt. Uit onderzoek is gebleken dat aloë vera het herstel van de huid versnelt. Je kunt aloë vera innemen of op de huid smeren.

Zorg verder voor voldoende vocht

Zowel van binnenuit als van buitenaf. Een eczeem huid is gevoelig en kwetsbaar, en als de beschermlaag van de huid vocht verliest wordt de huid gevoeliger voor externe factoren (zoals bacteriën) en dat kan de jeuk verergeren.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Groen Nieuws

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen