Eczeem verminderen door biologische voeding

Biologische voeding

Voedselallergie kan een grote factor zijn bij eczeem. Kinderen, maar ook volwassenen, kunnen allergisch zijn voor o.a. zuivelproducten, tarwe, gist, citrusvruchten en nog veel meer. Als je dit weet, probeer dan deze voedingsmiddelen, waar je allergische voor bent, een maand lang uit de weg te gaan. Na deze maand, kun je ze heel langzaamaan en een voor een weer toevoegen aan je voeding. Deze vorm van voedsel vermijden kan soms voor een verandering en verbetering zorgen en helemaal bij kinderen.

Het blijkt dat er verschillende soorten eczeem zijn

Atopisch eczeem (ook wel constitutioneel eczeem genoemd) komt het meeste voor en is een eczeem dat ontstaat als allergische reactie. Mensen hebben dan vaak ook hooikoorts of astma. Bij ouderen mensen kan statis dermatitis voorkomen, dit is een eczeem als gevolg van slechte doorbloeding. Allergisch contact eczeem ontstaat nadat je in aanraking komt met iets waar je allergisch voor bent, bv bestrijdingsmiddelen, nikkel of bepaalde planten. Irriterend contact eczeem ontstaat nadat je bv met bepaalde schoonmaakmiddelen in contact komt. Seborrhoïsch eczeem veroorzaakt een rode en schilferige huid en heeft te maken met de seborrhoïsche klieren. Xerotic eczeem is een chronische inflammatoire aandoening.

Eczeem verminderen door voeding

Voedselallergie wordt vaak in verband gebracht met eczeemklachten. Het UMC Groningen heeft mensen met atopisch eczeem aan een onderzoek onderwerpen en concludeert dat ongeveer 35% van de mensen met eczeemklachten ook last heeft van een voedselallergie. Dat kan bijna geen toeval meer zijn. Toch? Hieronder doen we een opsomming van voedingstips die een grote eczeemuitbraak blijken te voorkomen en zelfs de klachten kunnen verminderen. Dit is niet zomaar een opsomming maar er is door voedingsdeskundigen veel onderzoek naar gedaan.

Adviezen die veel eczeemsoorten verminderen

Je kan maar beter bepaalde voedingsmiddelen mijden, zodat je minder last krijgt. Vermijd in elk geval alle melkproducten (ook kaas) en producten waarin suikers zitten. Maar vaak geven diëtisten je het advies om vooral je voedingspatroon te verbeteren. Zij adviseren vooral om alleen nog verse, natuurlijke producten te gebruiken en geen kant en klare of bewerkte producten. Gebruik onderstaande tips en je zal al na enkele maanden merken dat je huid er steeds beter uit gaat zien!

Tips voor een gezondere huid en minder eczeem

Zorg ervoor dat je geen snelle koolhydraten meer eet. Deze zitten bijvoorbeeld in koek, chips, brood, witte rijst en pastaproducten
Laat suiker staan! Het is inmiddels al wel bewezen dat suiker slecht en ongezond is. Dat betekent automatisch dat je alle producten waarin suiker is verwerkt laat staan en dat zijn er nogal wat…

Eet veel groenten, heel veel groenten

Groenten bevatten zeer veel vitaminen en mineralen die zeer gezond zijn voor je huid
Consumeer dagelijks 2 stuks fruit en probeer hierin te variëren
Een gehydrateerd lichaam kan afvalstoffen beter afvoeren. Drink daarom 2 liter kraanwater per dag
Biologische zuivel verlaagt het risico op eczeem.

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht en het Louis Bolk Instituut in Driebergen hebben geconstateerd dat kinderen die overwegend biologische zuivel aten, minder kans hebben om eczeem te ontwikkelen dan kinderen die gangbare zuivel aten.
De invloed van biologische voeding op de ontwikkeling van eczeem en allergie is onderzocht in het omvangrijke KOALA-onderzoek (Kind, Ouder en gezondheid: Aandacht voor Leefstijl en Aanleg). De resultaten zijn 2007 al gepubliceerd in het British Journal of Nutrition.

Onderzoeksmethode en resultaten

Uit dit onderzoek blijkt dat kinderen die in de eerste 2 levensjaren zuivelproducten aten van overwegend biologische herkomst, ruim 30% minder kans hadden op eczeem dan kinderen die gangbare zuivel aten.
Voor andere producten zoals vlees, eieren, graan of groenten werd op de leeftijd van 2 jaar geen duidelijk bescherming gevonden.

Verklaring

Het beschermende effect van biologische melk op eczeemklachten kan mogelijk verklaard worden door hogere concentraties geconjugeerd linolzuur (CLA) in biologische melk, of een meer frequent gebruik van volvette producten.
In een recente publicatie, ook met data uit de KOALA studie, bleek dat de hogere concentratie CLA in biologische melk ook zichtbaar was in de moedermelk van de moeders die biologische melk dronken.

Specifieke producten die je kan gebruiken

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die over uitstekende eigenschappen beschikken en vooral eczeemklachten sterk kunnen terugdringen. Zo is van kokosolie bijvoorbeeld bekend dat het ontstekingsremmend werkt. Datzelfde geldt voor biologische honing, gember en geelwortel. Daarnaast versterken deze producten de darmflora. Wat kokos zo bijzonder maakt is dat het vetgehalte van je huid herstelt. Dit gaat door tot in de diepste huidlagen. Je kan het olie van de kokos op je huid smeren maar nog beter is het om dagelijks 1 tot 3 eetlepels kokosolie te eten. Kokosolie is sowieso voor iedereen gezond en zeker aan te bevelen!

Aloë Vera

Daarnaast blijkt ook Aloë Vera een zeer goed ingrediënt te zijn dat helpt om eczeemklachten terug te dringen. En niet voor niets wordt het ingrediënt in tal van verzorgingsproducten voor de huid gebruikt. Aloë Vera herstelt de huid en werkt verzachtend.

Water

Zoals we hiervoor al schreven wordt het belang van water drinken nogal onderschat. Drink dagelijks 2 liter kraanwater. Voor eczeempatiënten is het belangrijk dat je lichaam en met name je huid voldoende vochtig blijft. Dit maakt je huid namelijk minder kwetsbaar. Als je hoornlaag uitdroogt door watertekort, is het extra gevoelig voor ontstekingen.

Als je heel eenvoudig bij de jeukende plek kan, bedek die plek dan met een pleister. Als je ’s nachts de plekken kapot krabt, kun je handschoenen aantrekken of sokken over de hand. Houd vingernagels kort en schoon, om geen schade aan de huid te veroorzaken.

Voeding

Omega-3-vetzuren helpen om ontstekingen en allergische reacties in ons lichaam tegen te gaan. Probeer dus veel voedsel te eten, waar deze inzitten, zoals noten, avocado’s, zalm, makreel en tonijn. Houd je hier niet van, dan kun je er ook voor kiezen om elke dag een eetlepel lijnzaad- of vlaszaadolie in te nemen. Deze oliën bevatten ook veel omega-3-vetzuren. Zorg ervoor dat deze olie niet verhit wordt, want dan verliezen ze hun goede eigenschappen. Voeg de olie toe aan bv. yoghurt of in saladedressings.

Vitamine

Vitamine A en E zijn belangrijke vitaminen voor de huid. Vitamine E vind je in tarwekiemen, plantaardige oliën, noten en zaden. Vitamine A vind je in o.a. in lever, levertraan, leverpastei, wortelen, groene bladgroenten, eidooiers, melkproducten en gele vruchten. Te veel aan vitamine A kan giftig zijn. Probeer er dus voor te zorgen dat je deze vitamine uit je voeding haalt en liever niet uit supplementen.

Homeopathie en kruidengeneeskunde

Gotu kola is een plant, die voorkomt in tropische gebieden. Je kunt het bij een gezondheidswinkel verkrijgen als crème of als tinctuur. Dit kalmeert de jeukende huid. Als je een tinctuur koopt, moet je deze eerst verdunnen met water. De verhouding is dan vijf op een (vijf delen water en een deel tinctuur). Gedroogde gotu kola kruid kun je ook gebruiken om thee van te maken. Voeg een of twee theelepels toe aan een kop heet water en laat dit tien minuten trekken, zeef daarna de thee en gebruik dan de gezeefde vloeistof voor op de huid. Doop bv. een theedoek hierin en leg het op de huid.

Crèmes op basis van kamille, zoethout en toverhazelaar gaan ontstekingen van de huid tegen en kunnen dus heel goed gebruikt bij eczeem.

Crème echinaforce kan meerdere malen op de huid aangebracht worden. Deze crème gaat ontstekingen tegen en helpt bij het voorkomen van littekens. Grafiet zalf van vsm is een homeopathisch geneesmiddel en kan gebruikt worden bij klachten, zoals een droge, schilferige huid met kloven en zweertjes als gevolg van eczeem of bij zwemmerseczeem. Het is alleen voor uitwendig gebruik. De zalf moet je twee tot drie keer per dag op de huid aanbrengen.

Teunisbloemolie

In teunis bloemolie zit gamma linoleen zuur (GLA), ook wel bekend als omega 6 vetzuur. Mensen met eczeem, hebben hier vaak een tekort aan. Neem drie tot vier keer per dag een supplement van 1000 mg bij het eten in. Efa mol Huid van dr. A. Vogel bevat pure teunis bloemolie. Gebruik je een week lang een capsule per dag, dan krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen, die je ook binnen zou krijgen als je twee porties vette vis zou eten.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Groen Nieuws

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen