Een gelukkig en gezond jaar begint zonder vuurwerk

Een gelukkig en gezond jaar begint zonder vuurwerk. We kunnen het nieuwe jaar dan ook goed gaan starten, door zelf geen vuurwerk af te steken. Gebruik het uitgespaarde geld dan vooral voor iets anders wat leuk of gezond is. Nederland is een van de meest vervuilende landen op aarde en de gezondheid van onze bevolking is allerminst goed te noemen. We zullen in 2017 grote stappen moeten nemen om eindelijk de Co2 reductie in gang te kunnen zetten en met het vele vuurwerk zal daar zeker niet aan bijdragen.

Vuurwerk zorgt voor vervuiling en is slecht voor onze gezondheid

Het team wenst iedereen een gezond en gelukkig nieuwjaar toe. We hopen dat U ook in 2017 als bezoeker terugkeert op onze blog en natuurlijk onze boodschap ter harte zal nemen. In knalvuurwerk en siervuurwerk zit buskruit en bij de ontbranding komt fijnstof vrij, dat in onze luchtwegen kan komen en vervolgens in ons lichaam.

Fijnstof

Deeltjes worden voor een deel door de neus vastgehouden en via het slijmvlies verwijderd. Maar de kleinste fijnstof deeltjes adem je in en komen via de luchtwegen bij de longen en longblaasjes. Deze ultrafijne stofdeeltjes zijn schadelijk voor de gezondheid doordat ze zich verspreiden door het lichaam.

Schadelijk

Mensen met longproblemen krijgen bij een verhoging van de fijnstofdeeltjes last van benauwdheid. Mensen die daar geen last van hebben kunnen echter ook deze klachten krijgen of andere gezondheidsklachten oplopen door fijnstof na verloop van tijd. Wetenschappelijk is aangetoond dat deze stofdeeltjes in de longblaasjes ontstekingsreacties kunnen veroorzaken, waardoor de zuurstofopname bemoeilijkt wordt. Dit vergroot ook weer de kans op longkanker. In het lichaam (via de bloedstroom) kunnen deze fijnstofdeeltjes ook zorgen voor een hart infarct, beroerte en een verslechtering van de werking van het hartspier.

Illegaal siervuurwerk is pas echt gevaarlijk

Het siervuurwerk in Nederland is aan strenge regels gebonden. Ondanks de regelgeving zitten er in siervuurwerk zware metalen die slecht zijn voor de gezondheid. In illegaal siervuurwerk (bijna 30 procent van wat wordt afgeschoten) zitten naast de gevaarlijke zware metalen, ook nog andere schadelijkere stoffen. Denk aan cadmium en perchloraat, stoffen die niet zijn toegestaan volgens de Nederlandse regelgeving. Hierdoor is illegaal vuurwerk pas echt gevaarlijk en natuurlijk ook schadelijker voor het milieu. Niettemin zitten er in Nederlands siervuurwerk ook schadelijke zware metalen, zoals koper, barium, strontium en antimoon, waardoor het milieu en onze gezondheid alsnog schade kunnen oplopen.

Hier een kleine beschrijving van de gevaarlijke stoffen in siervuurwerk

Antimoon

Antimoon is zeer giftig. Het is bijzonder schadelijk voor het spijsverteringskanaal.

Barium

Barium is zeer giftig en wie er mee in aanraking komt kan ook stoflongen krijgen. De stof kan het opzwellen van de hersenen veroorzaken en is schadelijk voor de lever, nieren en het hart. Bij grote hoeveelheden kan het leiden tot verlamming en zelfs tot de dood. Zuiver barium ontbrandt in de lucht.

Koper: Koper is in hoge concentraties giftig voor dieren die in het water leven en is schadelijk voor planten.

Cadmium

Cadmium is zeer giftig en het hoopt op in het lichaam. Cadmium is schadelijk voor nieren, lever en longen. Het veroorzaakt broze botten en is kankerverwekkend.

Perchloraat

Perchloraat is giftig, slecht voor de stofwisseling en voor de groei en ontwikkeling van het lichaam. Ook wordt de stof gebruikt als medicijn voor mensen met een overactieve schildklier.

Strontium

Stabiele strontium isotopen leveren radioactieve stoffen, waardoor het verschillende vormen van kanker en botziektes kan veroorzaken.

Bodem- en watervervuiling

Vuurwerk deeltjes dwarrelen terug naar de aarde en gaandeweg verplaatst de vervuiling zich naar het oppervlaktewater. Via deze weg levert vuurwerk een forse bijdrage aan de ophoping van zware metalen in het milieu. Die zware metalen kunnen niet worden afgebroken door biologische processen en blijven dus het milieu vervuilen. Door koper worden de milieunormen in het water overschreden. Vuurwerk draagt daaraan bij: ongeveer achttien procent van al het koper in het oppervlaktewater is afkomstig uit vuurwerk. Vuurwerkafval, gehoorschade, ogen die beschadigd raken, vingers die geamputeerd moeten worden dat kan het toch nooit allemaal waard zijn.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen