Groendak verbetert de isolatie van je dak

Tuindak van sedum en grassen? Een groendak is de term voor een plantaardige laag die is aangebracht op een plat dak of iets hellend of aflopend dak. Deze laag bestaat hoofdzakelijk uit levende planten zoals sedum en grassen. Er zijn ook nog variaties mogelijk zoals een daktuin met struiken en bomen.

Groendienst zijn dus eigenlijk kleine tuintjes die na de aanleg weinig onderhoud vergen maar wel een gevoel geven dat je een tuintje erbij hebt die meestal het gehele jaar groen blijft.

Voordelen van groendaken?

Om ’s zomers de temperatuur van het dak te verlagen energiebesparing door minder noodzakelijke koeling waarbij geldt dat het koelend vermogen van een groendak bij een geïsoleerd dak is dat echter vrij gering. Natuurwaarde doordat groen goed is voor mens en dier. Een grondakkoord is eigenlijk een klein eco biotoop op zich.

Een groendak verbetert de isolatie van je dak

Dat scheelt dus stook- en aircokosten. Zeker op platte daken houdt het aardig wat hitte buiten in de zomer. Zwarte, platte daken kunnen in het zonlicht namelijk behoorlijk heet worden. Het scheelt ook geluid.

Je dakbedekking gaat (zeker in het geval van platte daken) langer mee, omdat het niet direct wordt blootgesteld aan de elementen. Je creëert een aanzienlijk extra oppervlak groen. Hierdoor verhoog je de bio-diversiteit in je woonomgeving. Denk hierbij aan insecten en vogels. Wij krijgen nu al meer vogels in de tuin!

Het sedum mos zet zonlicht en CO2 om in zuurstof

Daarnaast haalt het fijnstof uit de lucht. Je maakt je leefomgeving dus daadwerkelijk gezonder! Een groendak zorgt ervoor dat het regenwater gedoseerd doorstroomt naar het riool. Hierdoor helpt een groendak wateroverlast voorkomen. Doordat regenwater eerst door het mos en de substraatlaag zakt, wordt het op natuurlijke wijze gezuiverd. Als je een regenton hebt dan zul je schoner water opvangen.

Een groendak ziet er onwijs mooi uit. Zeker wanneer je het plaatst op een uitbouw waar je dagelijks op uitkijkt, heb je er veel plezier van. Meer groen doet een mens goed. Het schijnt dat mensen daadwerkelijk productiever worden met een plantje op het bureau. Wij hebben nu een heel mosgazon naast ons kantoor!

Keuze vegetatie
  • Mosdak heeft nadelen, voorkeur gaat duidelijk uit naar sedumdak
  • Voordelen van een (dun) mosdak en sedumdak
  • Het geringe gewicht
  • De geringe dikte van het pakket (door het vrijwel ontbreken van wortels) er zijn al mos daken van één of enkele centimeters dikte.
Nadelen van een (per definitie dun) mosdak
  • Mos droogt eerder uit dan sedum
  • Mos wordt eerder geel
  • Door het vrijwel ontbreken van wortels kan het mos van het dak waaien

2013 is in Groningen 20.000 m2 mosdak van vierhonderd woningen verwijderd, nadat een deel van het mosdak door een stormachtige wind van het dak waaide

Hoe wordt een groendak aangelegd?

Het is eigenlijk heel simpel. Een groendak bestaat uit verschillende lagen. Eerst een anti-worteldoek, om te voorkomen dat er dingen door je dak heen groeien. Daarna komt er een afwateringslaag overheen, om ervoor te zorgen dat de plantjes geen natte voeten krijgen wanneer er wat water op je dak blijft staan. Vervolgens komt er een filterdoek overheen, om te voorkomen dat het substraat wegspoelt. Dan komt de laag met lichtgewicht substraat (speciale grond voor het mos), gevolgd door de mosmatten.

Waterafvoer als er teveel water is

ook moet er toch enig afschot zijn om het water goed af te voeren (minimaal ca. 20 mm/m) Eventueel wateraanvoer t.b.v. de planten; bij lange periodes van droogte heeft het groendak eigenlijk extra water nodig (wil het “groen” blijven); wellicht is een speciaal water retentielaag voldoende

Juiste groenzode kiezen

penetratie van de dakbedekking door de wortels en rizomen (wortelstokken) toepassen van o.m. antiworteldoek

Het juiste substraat of bodemmengsel

Bij hellende daken is aanbrengen verankeringsmat een vereiste. Hou rekening met de hoeveelheid grondmengel daar je een gewichtstoename krijgt bij een dikkere bodemlaag. Ook het opgenomen vocht door de vegetatie maakt dat er een gewichtstoename is.

Goede afwatering naar de regenpijp of dakgoot door kiezels aan te brengen. Ook is het gewenst om kiezels rond objecten aan te brengen op het dak om deze vrij te houden van mossen en vegetatie.

Onderhoud en kosten

Zodra het groene dak is aangelegd is het belangrijk dat het de eerste zes weken regelmatig water krijgt. Dat betekent dus een goede regenbui, of even sproeien over je dak. Deze zes weken zijn nodig om de plantjes goed te laten wortelen, en alle naden te laten verdwijnen.

Hierna is je dak in principe onderhoudsvrij

Onkruid krijgt nauwelijks ruimte tussen het mos. Je hoeft de plantjes geen water te geven om ze in leven te houden. Wel kan het zijn dat het sedum vanwege langdurige droogte rood wordt. Met wat water kun je er dan voor zorgen dat je dak weer groen wordt.

De kosten van een Groendak verschillen per aanbieder

Als je het dak wilt aanleggen, moet je rekenen op zo’n 50 euro per vierkante meter. Wanneer je het zelf wilt doen dan wordt dit uiteraard een stuk minder. Zelf aanleggen is (zeker op een plat dak) goed te doen. Omdat een groendak zorgt voor een langere levensduur van je dakbedekking, en omdat het in principe voor altijd meegaat (mits je het goed verzorgt), is het een redelijke investering in je wooncomfort én een gezonde leefomgeving.

Hoe houden we de regen buiten?
  • Draagkracht dak (meestal als er kiezels op hebben gelegen kan er vanuit gegaan worden dat het dak sterk genoeg is).
  • Afwatering (geen stilstaand water) zorg voor voldoende water afvoer.
  • Een goede waterdichte onderlaag zodat lekkage voorkomen wordt.

Verder een prima initiatief om groen rond of op je huis te hebben en ter vervanging van kiezels. Probeer er achter te komen bij je gemeente of er mogelijk subsidie wordt gegeven voor de aanleg.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen