Een plofkip is duurzamer dan biologisch vlees

In praat programma’s wordt gelet op kijkcijfers en minder naar werkelijke feiten en wat uit onderzoek is gebleken.

Teun van de Keuken praat in het tv programma Jinek als een kip zonder kop. Misschien zouden we niet eens moeten reageren op mensen als Teun, die zich wat wijs heeft laten maken door een kippenboer, die ook alleen maar denkt aan de winst. Maar kort in het belang van onze dieren een klein beetje commentaar.

De plofkip staat al jaren bij dieren activisten bekent als een kip die slachtoffer is van de consument. De consument wil veel voor weinig, met als gevolg de bioindustrie. Gelukkig zijn de veel te kleine hokken in de bioindustrie in de loop de jaren door de dierenactivisten wat ruimer geworden, maar het blijft dierenmishandeling!. Teun heeft het over duurzaam vlees! Vlees is sowieso niet duurzaam en het leed van de plofkip is verschrikkelijk. Je mag duurzaam en dierenleed nooit los van elkaar zien, maar Teun weet niet waar hij over praat.

De plofkip

Plofkip is een vleeskuiken dat net als hij volwassen begint te worden wordt geslacht. En dan moet hij ook worden geslacht, omdat zijn gezondheid het niet langer toelaat om verder te leven en hij zakt letterlijk net voordat hij geslacht wordt door zijn poten. De Plofkip groeit door het voer dat hij krijgt enorm snel en wordt in volle, dichte stallen gehouden.

Dit houdt in dat een plofkip

– met 18 tot 20 kuikens op één vierkante meter leeft.
– wordt na 41 dagen wordt geslacht en weegt al ruim twee kilo.
– mag nooit naar buiten.
– bij  15-20 procent van de gevallen is de plofkip kreupel is door voetzweren, brandhakken en/of gewrichtspijn.
– krijgt gemiddeld anderhalve dagdosering antibiotica dat in het vlees blijft zitten en waar wij als mens resistent voor kunnen worden.

De biologische kip

Biologisch kippen hebben een overvloed frisse lucht, daglicht en buitenruimte. Biologische kip heeft drie Beter Leven Sterren van de Dierenbescherming toegekend gekregen en voldoet aan de door de EU en SKAL opgestelde normen voor biologische veehouderij.

Biologische kippen hebben het beter?

– worden gevoed met uitsluitend biologisch voer (dus geen gif).
– De biologische kip krijgt met 4 m² uitloop per dier volop ruimte om zo veel mogelijk kip te zijn.
– Biologisch voer: Minimaal 20% van het voer moet op het eigen bedrijf of in de regio geteeld zijn (een stuk duurzamer).
– De granen worden GMO-vrij geproduceerd met strikte regels omtrent het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen.
– geen antibiotica in het voer of drinkwater.

Biologische soja melk en vleesvervangers

Biologische sojamelk en vleesvervangers worden verbouwd in Europa, zoals Frankrijk en Oostenrijk. Ook het voer voor de bio-kip (mais en granen) wordt ook binnen Europa verbouwd. Juist de soja uit het Amazonegebied wordt gebruikt als export product voor de veeteelt vooral in Europa, Verenigde Staten en China. Deze soja wordt ook gebruikt in onze bioindustrie, (dieren concentratie kampen) en dus ook als voer voor de plofkip.

Duizenden branden in Amazonegebied zijn te wijten aan de boeren die extra grond willen hebben om soja of mais te kunnen verbouwen voor de export. Nederland is bijna de grootste soja importeur van de wereld.  Boeren in Brazilië krijgen de schuld van de ramp en Nederland die de soja importeert voor veevoer gaat weer vrijuit! Alleen door te stoppen met niet biologisch vlees, kunnen we dier en oerwoud sparen.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen