Wat is het verschil tussen eenden- en ganzendons?

Bijna achter alle dons schuilt dierenleed en koop het dus gewoon niet. In Nederland worden elke dag zo’n 1,2 miljoen dieren geslacht en bijna alle dieren komen uit de bio-industrieOver 10 jaar is de kans groot dat bio-industrie verboden is, omdat steeds meer mensen zich bewust worden van de dierenmishandeling die daar plaatsvindt. Momenteel is het belangrijk om geen producten meer te kopen van de bio-industrie, omdat elke dag een extra dag is met kwelling voor miljoenen dieren.   

 De bio-industrie kennen we nu wel

 Momenteel zijn er in Nederland 50 miljoen legkippen en 50 miljoen vleeskippen, 14 miljoen varkens, 3 miljoen melkkoeien en 1,2 miljoen vleeskoeien. Daarbij zijn er miljoenen kalkoenen, schapen, eenden en ganzen in de bio-industrie die elke dag een afschuwelijk leven lijden. We weten dat varkens slimmer zijn dan honden. Honden, katten en ezels worden uit landen als Spanje naar Nederlandse gebracht en door dierenvrienden geadopteerd, omdat ze zielig zijn. Maar hoe komt het dat de bio-industrie in onze dode hoek ligt en we het dierenleed lijken te negeren?

 Op onze website van Groennieuws.nl is al genoeg geschreven over de bio-industrie. Net als over de viskweek en bondindustrie, maar nog niet over de industrie die schuilt achter het dons van ganzen.

 Ganzendons 

 Het afgeven van een keur label bij dons dat afkomstig is uit de bio-industrie lijkt tegenstrijdig. Toch bestaan dit soort keur labels. Het RDS certificaat staat voor 100% mooi, wit, Nederlands eenden dons….uit de bio-industrie. Deze eenden leven op elkaar gepakt in donkere schuren. Ze hebben soms wel wat stro, maar moeten leven zonder zwemwater, ouders, buitenlucht en wachten in donker op niks!

Biologisch dons met RDS certificaat

 Een dekbed met biologisch ganzendons, vaak uit Duitsland, bestaat ook. Deze ganzen hebben veel meer ruimte en kunnen buiten verblijven en zwemmen. Ze krijgen biologisch voer, zodat er geen bestrijdingsmiddelen ergens bij het graan of voedselproductie wordt gebruikt, en worden het milieu en de natuur niet extra belast. Er wordt gekozen voor een zo diervriendelijke productie en er wordt geen dons van levend geplukte dieren gebruikt. Ook tijdens de productie worden er geen schadelijke stoffen gebruikt.

Paté uit Frankrijk

Bij een trui van Angorawol weten we inmiddels wel welk leed er achter schuilt. Bekend is dat de Angora konijnen in hun leven een vijftal keer geplukt worden, waarbij ze het letterlijk uitschreeuwen van de pijn. Maar wat weten we van ganzen of eenden? We weten wel dat er achter ganzen- of eenden paté ook heel veel dierenleed schuil gaat. In Nederland is het dwang voederen verboden, maar in o.a. Frankrijk mag het wel! Of zeg maar nog steeds, zonder dat de Europese commissie zich er iets van aan lijkt te trekken. Hier worden ganzen gehouden, net zo als in onze bio-industrie, maar worden bij de eenden of ganzen, elke dag ook nog eens twee- tot driemaal daags hun maag vol gepompt met maïsbrij. Dit gebeurt met een trechter of lange buis van bijna 30 cm, die via de keel rechtstreeks in de maag terecht komt en waar het voedsel door heen wordt gepropt. Bij deze handeling wordt zo ruw met het dier omgegaan, dat niet zelden de slokdarm beschadigd raakt of een bot wordt gebroken. De gans voelt zich angstig en stressvol na deze pijnlijke handeling en daarna vooral ziek, omdat de vette mais pap de lever steeds verder doet opzwellen. Deze lever moet opzwellen omdat hier de ganzen paté van gemaakt wordt en verkocht wordt als een delicatesse. Jaarlijks ondergaan in Frankrijk zo’n 40 miljoen hulpeloze eenden en bijna 1 miljoen onschuldige ganzen deze dwang voeders, ofwel deze afgrijselijke marteling met stress, angst en pijn. De lever raakt zover opgezwollen dat het de longen gaat verdringen en geeft ook nog ernstige ademhalingsproblemen. Net voordat de eend of gans stikt uit ademnood, worden ze geslacht. Veel eenden en ganzen raken gewond aan hals en strot en lopen infecties en botbreuken op. Bij de slacht blijkt dat gemiddeld de helft van de ganzen of eenden botbreuken heeft en ernstige verwondingen of infecties heeft. Ganzen paté staat gelijk aan de meest zware vorm van dierenmishandeling die je je maar kan bedenken in Europa. Het is niet te begrijpen dat de Europese wetgeving dit toelaat.

Het afschuwelijke leed dat schuil gaat achter dons

Wie de waarheid over dons wil weten, moet zeker het Youtube filmpje zien van: dons Alicia Silverstone. Hier kan je zien hoe afschuwelijk de donsindustrie is. Let op: de video bevat afschuwelijke beelden die heftig en shockerend zijn.

Zo’n 90% van het dons komt uit China, waarbij de ganzen en eenden een kort en afschuwelijk leven hebben in de bio-industrie. Daarnaast worden ze ook nog vijf maal in hun korte leven geplukt, zoals in het filmpje te zien is. In Europa is het verboden om ganzen levend te plukken. Maar het is niet altijd te controleren of het echt niet gebeurt. Ook is niet altijd goed te controleren of het Chinese dons vermengd wordt met dons met een RDS certificaat. Er wordt veel gesjoemeld en dit komt doordat er tussen de ganzenboer en de (kleding-)producent vele schakels zitten, waardoor het gemakkelijk is om te sjoemelen. De sjoemel praktijken worden beloond, omdat het geplukte dons van levende dieren stukken goedkoper is en als gecertificeerd Europees dons de markt op mag. Tenslotte geeft een Europese gans of eend nadat hij gedood is maar een keer dons en een levend geplukte gans of eend 4 à 5 maal. Zo kan het zijn dat een gans die bestemd is maar een keer geplukt te worden, toch illegaal wordt geplukt, omdat er te weinig controle is. Maar wel of niet gecertificeerd, als het niet biologisch, maar wel bio-industrie is, dan blijft het dierenmishandeling!

 Nederlandse bio-industrie 

 De meeste eenden en ganzen in de Nederland bio-industrie hebben het ronduit slecht. Ze leven opgepakt in donkere schuren zonder waterpoel, waardoor ze niet hun natuurlijke gedrag kunnen volgen. Het instinkt van een eend om te kunnen zwemmen, wassen en voedsel zoeken in het water blijft hierdoor uit en het dier raakt hierdoor verstoord. Ze krijgen als ze geluk hebben stro op de betonnen vloer. Door het vele lopen en overgewicht door het voedsel dat ze krijgen, krijgen ze last van hun poten, wat pijnlijk is voor het dier en ook tot ontstekingen leidt. In Nederland worden bijna 1 miljoen eenden in grote schuren gehouden die nooit in de buitenlucht komen. In de eerste drie weken zitten de eenden met zo’n twintig in aantal op één vierkante meter en als ze zijn vetgemest met circa vijf eenden op een meter. Na zeven weken wegen de eenden ruim drie kilo en zijn ze rijp voor de slacht. 

 Nederlands dons is niet pluis

 Vaak wordt de indruk gewekt dat dons uit China niet diervriendelijk is, maar dat van Nederlandse of Europese eenden of ganzen wel. Naast het RDS-keurmerk worden er ook nog op teksten vermeld dat het dons op een diervriendelijk manier wordt verkregen. Hiermee wordt de indruk gewekt bij de consument dat het allemaal wel mee valt met het dierenleed. Volgens Animal Rights kan het keurmerk het welzijn van eenden en ganzen helemaal niet waarborgen, omdat er wel zeker sprake is van dierenleed in de bio-industrie. Zo worden ook de misstanden in de bio-industrie nog gauw verdoezeld, omdat 95% van alle controles van te voren aangekondigd worden. Animal Rights diende onlangs een klacht in bij de Reclame Code Commissie over de misleidende dierenwelzijn claims op de website van dons afnemer Auping, waarbij de dierenorganisatie in het gelijk werd gesteld. Op aandringen van Animal Rights hebben Ducky Dons, Swiss Sense, Silvana, Yumeko en C&A nu ook hun claims dat het om diervriendelijk dons gaat moeten aanpassen. 

 Koop geen dons

 Omdat alleen van biologisch dons gezegd kan worden dat het verantwoord is, maar niet van de overige 99% van het dons dat uit de bio-industrie of uit China komt, is het niet verantwoord om nog dons te kopen. De controles op de dons industrie zijn daarnaast zwak en het blijft ten alle tijden bio-industrie. Koop dan ook jassen of dekbedden met natuurlijke vulling van kapok, biologisch katoen of bio-wol. Verder kan je synthetische stoffen kopen, maar die moeten dan wel na afloop goed worden gerecycled. 

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen