spot_imgspot_img

Eerste asperges al geoogst van de koude grond

De lente is nauwelijks begonnen, maar in Brabant is de eerste asperge van het seizoen al gestoken, een opmerkelijk vroege gebeurtenis. Normaal gesproken verschijnen de eerste asperges pas half april, maar dit jaar heeft de recordwarme februarimaand een unieke situatie gecreëerd.

Primeur in Brabant

Hoewel de eerste asperges zijn geoogst, zijn veel aspergeboeren voorzichtig optimistisch. Het overvloedige regenval in de afgelopen maanden heeft de zandgronden in Brabant doordrenkt. Hierdoor wordt het moeilijk om het land op te gaan en de noodzakelijke werkzaamheden uit te voeren.

Overmatige neerslag

De aspergeplanten bevinden zich al in de grond, maar voor een gezonde groei is plastic bedekking nodig, die nu nog niet kon worden aangebracht. De natte omstandigheden zorgen voor vertraging in de teelt, en de vraag of er vóór Pasen voldoende asperges zullen zijn, blijft onzeker.

Aspergeboeren

De boeren waren ’totaal verrast’ toen ze deze week al kistjes met asperges konden oogsten. De opvallende vroegte wordt toegeschreven aan de buitengewoon warme februarimaand. De komende weken, met hopelijk meer zon en minder regen, kunnen een positieve invloed hebben op de verdere ontwikkeling van de aspergeteelt.

Gewassen om te telen

Naast de aspergeteelt zorgt de overvloedige regen ook voor onzekerheid bij andere gewassen zoals plantuien en zomergranen. Boeren vragen zich af wanneer de grond droog genoeg zal zijn om deze gewassen te zaaien, en of er geen te droge periode zal volgen.

Al met al blijft het een spannende tijd voor de Brabantse boeren, waarbij de natuur hen voor verrassingen blijft stellen.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
lichte regen
6.1 ° C
7.3 °
5 °
89 %
9.1kmh
100 %
di
11 °
wo
10 °
do
10 °
vr
11 °
za
11 °
spot_imgspot_img