Eet uw huisdier dierenleed, kijk goed op de verpakking

Biologisch hondenvoer

Er zijn steeds meer hondenvoer fabrikanten die met misleidende teksten u willen doen geloven dat hun producten biologisch zijn, maar om er zeker van te zijn dat een product biologisch is, moet u op zoek naar een keurmerk op de verpakking. In Nederland is dit het EKO-keurmerk.

Is een product voorzien van het EKO-keurmerk

dan kunt u er van verzekerd zijn dat het product biologisch hondenvoer is. De enige organisatie in Nederland die toestemming mag geven om het EKO-keurmerk te gebruiken, is Skal controleert onafhankelijk alle schakels in de productieketen van biologische producten, dus ook die van biologisch hondenvoer.

Hiervoor heeft Skal gespecialiseerde controleurs in dienst die voortdurend controles uitvoeren bij de boeren en verwerkende bedrijven die het EKO-keurmerk voeren. Dankzij deze uitgebreide controlemaatregelen zijn de biologische herkomst en kwaliteit van producten met EKO-keurmerk dan ook werkelijk gegarandeerd. Skal valt onder het Ministerie van Landbouw.

Eet uw huisdier dierenleed?

Dat er voor bijvoorbeeld cosmetica dierproeven gedaan worden dat weten we inmiddels wel, maar wist u dat er zelfs voor het voer van uw hond of kat dierproeven gedaan worden? Daar staat u van te kijken nietwaar?

Controleer of het biologische hondenvoer proefdiervrij geproduceerd is. Biologische diervoeding met het EKO-keurmerk. De voordelen op een rij. Bij de keuze van uw voeding gaat u voor natuurlijk en EKO, dus waarom niet ook in het geval van uw huisdier? Zelfs vegetarische diervoeding behoort tot de mogelijkheden.

U bent zelf vegetarisch en u vraagt zich af of uw hond of kat dit ook kan zijn? Ja dat kan. Er zijn genoeg vegetarische honden en die zijn allemaal kerngezond. Zij eten gewoon mee wat hun (vegetarische) baasje eet. Als (bij)voeding krijgen ze vegetarische brokken en kluifjes omdat de dieren aanvullende mineralen en vitaminen nodig hebben.

Voor katten is het moeilijker

Katten zijn echte carnivoren en hebben o.a. behoefte aan de voedingsstof taurine, wat in vers vlees zit. Deze stof kan synthetisch toegevoegd worden aan een vegetarisch dieet, maar het is de vraag of dat een goede keus is, aangezien het spijsverteringsstelsel van de kat niet geschikt is voor zuiver plantaardige voeding.

U kunt verder ook kiezen voor biologische diervoeding, hondenvoer met het EKO-keurmerk. De voedingsproducten bevatten alle noodzakelijke vitaminen, mineralen en aminozuren en zijn bereid met hoofdzakelijk biologische grondstoffen. Ze zijn vrij van chemische kleur- geur- en smaakstoffen, schadelijke bestrijdingsmiddelen en genetisch gemanipuleerde organismen.

Biologisch voedsel, biologisch hondenvoer

Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu, dier en mens. In allerlei voorschriften is vastgelegd wat daaronder wordt verstaan. Het instituut Skal controleert of ze worden nageleefd. Biologische producten zijn herkenbaar aan het EKO-keurmerk, het Europese keurmerk voor biologische producten en/of de term ‘biologisch’ of vertalingen daarvan (organic, ökologisch, biologique). In het algemeen zijn biologische producten net zo gezond en veilig als niet-biologische producten.

De biologische landbouwnormen zijn gebaseerd op het behoud van milieu, natuur en landschap en het welzijn van dieren. Biologische boeren maken gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen en mest en geven dieren meer ruimte dan in de reguliere veehouderij gebruikelijk is. Kunstmest en chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen zijn verboden.

De ingrediënten voor biologische producten

Zijn zoveel mogelijk biologisch. In biologische producten, dus ook in biologisch hondenvoer is slechts een beperkt aantal additieven van natuurlijke oorsprong toegestaan. Zo zijn de meeste kleur-, geur- en smaakstoffen verboden.

Nergens in de productieketen wordt gentechnologie toegepast. Daarmee is niet alleen het gebruik van genetisch gemodificeerde ingrediënten, maar ook van genetisch gemodificeerde enzymen en diervoer uitgesloten.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Guido Sparreboom

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen