Oost-Indische kers, eetbare bloem in de moestuin

Bewolking

Oost Indische kers is een echte bodembedekker die snel andere planten overwoekerd, maar mooi groen blad heeft met rode bloempjes. De herkomst van de Oost-Indische kers is anders dan de naam doet vermoeden namelijk uit Midden-Amerika.

Het woord kers is afgeleid van het Engelse cress dat staat voor planten met een scherpe smaak. De plant groeit vrij gemakkelijk en behoeft ook maar weinig onderhoud, en is daarom voor wat grotere tuinen een interessante invulling. De Oost-Indische kers is een makkelijke, mooie en zeer nuttige plant, een snelle groeier en zaait zich na eenmaal gezaaid te hebben, zich zelf uit.

Eetbare bloemen in de keuken

Bladeren als bloemen kunnen worden verwerkt in salade’s en hebben een peperachtige smaak. Zelfs de jonge zaden van oost Indische kers kunnen worden gemarineerd en zo als vervanging van bijvoorbeeld kappertjes worden gebruikt. De zaden kunnen ook worden gedroogd en als vervanging van peperkorrels worden gebruikt. Niet alleen mensen vinden Oost-Indische kers lekker.

In de herkomstlanden worden de verse bladeren door indianen gebruikt om wonden te behandelen. Men bereidt er ook thee van tegen verkoudheid, ademhaling – en menstruatieproblemen. Bloem, bladeren en jonge, groene vruchten zijn geschikt om met sla te vermengen en gerechten te decoreren. De plant heeft 10 keer zo veel vitamine C dan sla.

De bloemen en de bladeren

Kunnen rauw of geblancheerd worden gegeten. De oost-Indische kers is eigenlijk met alle kruiden te combineren, het smaakt overal goed bij. Het is beter de bladeren met mate te eten. Ze prikkelen de darmen. Waardoor er bij een teveel maag en darmklachten kunnen ontstaan.

Biologisch bestrijding middel

Voor een hele reeks ongewenste moestuinindringers zijn de planten goed bruikbaar om als een biologisch bestrijdingsmiddel te worden ingezet. Zo gaat dit effect vooral op voor teeltcombinaties met de komkommerfamilie. Bekende insecten die elke zelfkweek komkommerteler nachtmerries kan bezorgen zijn insecten zoals randwantsen en komkommerkevers (diabrotica en acalymma), deze worden zo geweerd. Dit effect gaat ook op voor groenten zoals broccoli en bloemkool.

Tegen aaltjes in de tuin

Aaltjes zijn te voorkomen door het zaaien van afrikaantjes, kogeldistel, Oostindische kers, en goudsbloem. Oost-Indische kers houd slakken op afstand.

Combinatie teelt of biologische teelt

Combinatieteelt helpt niet alleen bij het beperken van ziekten en plagen in de tuin. Een juiste combinatie kan ook zorgen voor een hogere opbrengst en een efficiënter gebruik van voedingsstoffen en water.

Het door en vlak naast elkaar planten van verschillende gewassen is geïnspireerd op de natuur, daar groeien planten vrijwel altijd gemengd. Een groter aantal groenten, kruiden en bloemen die naast en door elkaar groeien zorgen ook voor een grotere biodiversiteit van insecten in de tuin. Als een juiste combinatie aan planten naast elkaar groeit dan kunnen de planten een positief effect op elkaar hebben.

Zo help met het zaaien van Oost-Indische kers je de komkommer, tomaat en de radijs van schadelijke insecten af. Oost-Indische kers in de buurt van broccoli geplant houdt bladluis weg doordat de bladluis juist de Oost-Indische kers kiezen en dus lekkerder vinden. Onder appelbomen geplant houd hij de boom vrij van de wolluis En in de kas bestrijdt de plant de witte vlieg.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen