Eetbare paddenstoel in de tuin

Eetbare paddenstoel in de tuin

Er zijn echt duizenden soorten paddenstoelen in de wereld die op grote schaal worden gekweekt en verbouwd.

Toch kom je in Nederlandse supermarkten niet zo gek veel verschillende paddenstoelen tegen. Jammer, want paddenstoelen leveren per gram product verrassend veel nuttige voedingstoffen! Van eiwitten tot B-vitamines tot kalium tot koper.

Nederlanders houden het (helaas) maar al te vaak bij de welbekende en mateloos populaire champignon, terwijl er beduidend voedzamer en heilzamer paddenstoelsoorten op de markt zijn. Hierbij de gezondste eetbare paddenstoelen op een rijtje.

Tijd van het jaar

In de herfst gaan veel mensen de bossen in om eetbare paddenstoelen te zoeken. Maar je hoeft echt niet alleen naar bossen voor deze lekkernijen. Ook bermen, weilanden en parken zijn plaatsen waar bepaalde paddenstoelen die gegeten kunnen worden veel voorkomen.In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, groeien paddenstoelen ook in het voorjaar en de zomer. Maar de herfst blijft hét paddenstoelenseizoen. De dalende temperatuur en toenemende luchtvochtigheid zetten het mycelium (het ondergrondse netwerk van schimmeldraden) aan tot het maken van veel vruchten: paddenstoelen. “Vergelijk het met een appelboom”, zegt paddenstoelenkenner Edwin Florès. “Het mycelium is de boom, de paddenstoelen zijn de appels.” Niets is mooier dan met een lege mand het bos in trekken en er met een volle weer uit komen, vindt ­Florès. Elke dag van het jaar ­scharrelt hij met zijn rieten mand buiten rond, op zoek naar kruiden, bessen en paddenstoelen. “Vrijwel niemand weet hoe makkelijk het is om zelf je kostje bij elkaar te zoeken, gewoon in de berm en onder de bomen.”

Paddenstoelen weetjes
  • Paddenstoelen plukken is in Nederland niet verboden. Wel kunnen gemeenten een plukverbod opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening.
  • Al is het in een bepaalde gemeente niet verboden, plukken mag alleen als de eigenaar van het terrein (bijvoorbeeld Staatsbosbeheer) er geen bezwaar tegen heeft, anders wordt het beschouwd als diefstal.
  • Verder mag er geen sprake zijn van commercieel plukken; wie betrapt wordt met grote ­hoeveelheden paddenstoelen, solliciteert naar een boete.
  • Sommige eetbare padden­stoelen hebben een gevaarlijke dubbelganger die wél giftig is. Wees hierop bedacht.
  • De in ­dit artikel genoemde paddenstoelen staan niet op de Rode Lijst van bedreigde dier- en plantensoorten.
  • Als je een paddenstoel plukt, roei je de plant niet uit; je neemt alleen de vrucht mee. Het ondergrondse mycelium wordt niet aangetast en zal volgend jaar gewoon nieuwe paddenstoelen leveren.
De Russula

De Russula is een bij de grote massa onbekende soort.
Vindplaats: onder eiken en beuken in wegbermen, parken en loofbossen, vooral op zandgrond.

Smaak

Dat ze lekker zijn geeft één soort al aan door haar naam: “Smakelijke Russula”

Duidelijker kan het niet. Veel geconsumeerde biologisch geteelde paddenstoelen zijn ook het gehele jaar te krijgen en om zeker te zijn dat je de natuur of je gezondheid niet schaad kan je ze beter kopen in een winkel of op de biologische mark.

De champignon (Wetenschappelijke naam: Agaricus bisporus, Weidechampignon) is de meest gegeten paddenstoel ter wereld (38 % van de totale hoeveelheid gecultiveerde paddenstoelen) en kan gemakkelijk gekweekt worden. Dit type paddenstoel heet eigenlijk voluit champignon de Paris.

Morielje

De gewone morielje is een opvallende voorjaarspaddestoel met zijn grove ribben die sterk lijken op een honingraat. In de hoed van de paddestoel bevindt zich een holle kamer waarin zich soms weleens insecten verschanst hebben, let hier dus goed op voor consumptie. De morielje wordt tussen de 3 en 10 centimeter hoog. De grote examplaren kunnen doordat de paddestoel hol is ook gevuld en gegrild worden. De kleur van de hoed verschilt nogal maar houden vaak het midden tussen okerbruin en grijs / zwart. De beste vindplaatsen voor de morielje zijn open vlaktes, voornamelijk zandgronden en kalkachtige bodems. April en Mei zijn dan de ideale maanden om op zoek te gaan naar de Morielje. Tip: Weet u in het bos waar een brand heeft gewoed ga daar dan heen om veel morieljes bij elkaar te vinden!

Hanekam (of Cantharellen)

De Hanekam is een echte lekkernij, ook rauw is hij niet te versmaden. De Hanekam heeft een trechtervorm en is oranje – geel van kleur daarbij verspreid de paddestoel een lichte abrikoos geur. De smaak lijkt niet op die van de abrikoos en is rauw met een pittige nasmaak. Jonge exemplaren van de Hanekam zijn bolvormig pas in een later stadium worden ze trechtvormig waarbij er in het midden van de paddestoel een deuk zit. De vlees van de hoed van de hanekam kan niet gescheiden worden van de rest van de paddestoel, hij bestaat dus uit één geheel. De Hanekam is een echte bospaddestoel en zijn voorkeur gaat uit naar loofbossen. Voor het plukken kunt u het best in September en Oktober eropuit trekken.

Eekhoorntjesbrood

Samen met de Truffel is het eekhoorntjesbrood de meest geliefde paddestoel van het Europese continent. Zijn vlees is erg stevig en heeft een nootachtige smaak. Vaak zijn de paddestoelen zo groot dat een enkele paddestoel een maaltijd op zich vormt! Dit laatste is niet zo verwonderlijk als u weet dat de grootste paddestoelen een lengte kunnen bereiken van 25 centimeter en wel 30 centimeter breed kunnen worden. De hoed van het eekhoorntjesboord is vaak licht tot donkerbruin waarbij de rand wat lichter gekleurd is. De steel van het eekhoorntjesbrood is wit tot lichtbruin met een honingraat structuur net onder de hoed.

Het eekhoorntjesbrood

is vooral te vinden in het bos waar hij meestal bij de beuken, eiken of dennenbomen staat. Eekhoorntjesboord wordt vaak samen met de Vliegenzwam (rode paddestoel met witte stippen) gevonden welke zelf giftig is maar wel goed opvalt. De ideale periode om op zoek te gaan naar deze paddestoel is in september en oktober

De truffel

behoort ook tot de groep van Ascomycetes, en er zijn verscheidene eetbare soorten, onder andere Tuber magnatum, Tuber aestivum, Tuber melanosporum en Tuber brumale. Het eetbare vruchtlichaam van de truffel groeit ondergronds op het mycorrhiza oftewel wortelschimmel van enkele bomen zoals de eik, de populier en de hazelaar. Omdat truffels extreem moeilijk te vinden zijn gebruikt men vaak getrainde honden, of zelfs varkens, die de paddenstoelen door hun scherpe reukzin opsporen. Truffels zijn daarom extreem kostbaar, maar als delicatesse ook zeer gewild.

De zwavelzwam

(Laetiporus sulphureus) is een ook in Nederland voorkomende eetbare zwam, maar wordt hier niet vaak gegeten. Hij heeft een wat zurige smaak die sommigen vinden lijken op de smaak van kippenvlees.

Grote parasolzwam

Deze paddestoel valt op door zijn zeer grote uitgespreide hoed die doet denken aan een parasol. De paddestoel heeft een hoed met lichtbruine schubben op een beige ondergrond. Aan de rand van de paddestoel hangen een soort franjes. De steel is lichtcrème met bruine vlekken. Daarnaast kenmerkt de grote parasolzwam zich door de ring die zich net onder de hoed bevindt. De parasolzwam wordt vooral op weinig begroeide plekken gevonden als weilanden, open plekken in het bos maar ook in de duinen kunt u deze paddestoel tegenkomen. Voor de Grote parasolzwam is Oktober de beste plukmaand. Het vlees van de paddestoel is licht nootachtig met een zoet honingachtig accent.

Oesterzwam

De oesterzwam is een hele gezonde paddestoel die in Azie al heel lang een plaats heeft veroverd in de dagelijkse keuken. De Oesterzwam heeft een afgeplatte, waaiervormige hoed die doet denken aan een oester. De oesterzwam kan veel verschillende kleuren hebben, van zwart grijs tot geel en is uitsluitend aan de stam van bomen te vinden voornamelijk die van de beuk. De Oesterzwammen kunnen lengtes van wel 20 centimeter bereiken maar meestal smaken de kleinere exemplaren een stuk beter. De steel van deze zwam is niet geschikt voor consumptie, beperkt u zich dus tot de hoed. De oesterzwam is een hele makkelijke paddestoel die het hele jaar door groeit maar is het meest talrijk in de winter.

Oesterzwammen

De geschubte inktzwam (wetenschappelijke naam Coprinus comatus) moet direct na het verzamelen geconsumeerd worden omdat hij al gauw in een soort van halfvloeibare zwarte inkt verandert. Alleen de verse hoeden en stengels zijn dus eetbaar. Men kan deze het best jong verzamelen.

Het gewone fluweelpootje

Is een kleine zwammetje met een opvallend oranje, glanzend kleverige hoed. Hij groeit bij voorkeur op dood hout, maar ook op wondplekken. In de Japanse keuken is hij bekend onder de naam ‘enokitake’ of ‘winterpaddenstoel. Let op: Niet alle paddenstoelen zijn eetbaar.!!!

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen