spot_imgspot_img

Voedingscentrum waarschuwt voor eieren van hobbykippen

Recent onderzoek heeft aangetoond dat eieren van hobbykippen in Nederland mogelijk hoge concentraties PFAS bevatten, wat risico’s met zich meebrengt voor frequente consumenten. Het Voedingscentrum in Nederland heeft hierover waarschuwingen uitgegeven, en adviseert consumenten om voorzorgsmaatregelen te nemen.

Eieren van hobbykippen

Een landelijk onderzoek naar eieren van hobbykippen heeft variƫrende PFAS-waarden aan het licht gebracht. Sommige locaties vertoonden hoge concentraties, terwijl andere juist lage concentraties hadden.

Voedingscentrum

Aangezien het niet mogelijk is om aan de buitenkant van een ei te zien of het PFAS bevat en in welke mate, adviseert het Voedingscentrum om risico’s te vermijden. De veiligste optie is om eieren te kopen bij supermarkten, speciaalzaken of op de markt, waar geen hoge PFAS-waarden zijn aangetroffen.

Advies voor consumenten

Consumenten die toch ervoor kiezen om zelf gekweekte eieren te consumeren, wordt aangeraden deze af te wisselen met eieren uit winkels. Hiermee wordt het risico op overmatige blootstelling aan PFAS verminderd.

Verdere stappen en onderzoek

De bron van de PFAS-verontreiniging in de eieren is nog niet vastgesteld. Verdere studies zullen worden uitgevoerd om deze kwestie te onderzoeken en mogelijke oplossingen te vinden.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
10.7 ° C
11.8 °
9.5 °
73 %
10.4kmh
100 %
di
11 °
wo
10 °
do
10 °
vr
11 °
za
11 °
spot_imgspot_img