spot_imgspot_img

Een toekomstig openbaar stadsbos in Eindhoven

Het Philips landgoed in Eindhoven krijgt een nieuwe eigenaar. De gemeente heeft het pand gekocht van Marc Brouwers. Voorheen was de Wielewaal in Eindhoven de residentie van Frits Philips. De afgelopen tijd was het in het bezit van Brouwers, de textielgigant.

Veel interesse

Er waren verschillende kapers op de kust, maar uiteindelijk wordt de gemeente Eindhoven de nieuwe eigenaar. Het landgoed is de duurste woonruimte in de hele Benelux. De gemeente heeft dan ook flink in de buidel moeten tasten om te koop rond te krijgen. Het landgoed Wielewaal is voor bijna 30 miljoen euro verkocht.

Openbaar stadsbos

De gemeente is erg tevreden over de aankoop. Het is een prachtig landgoed dat behouden moet worden. Het is de bedoeling dat het landgoed opengesteld wordt voor publiek. Dit zal nog wel een poos duren. Voor nu staat de openingsdag in 2025 gepland.

De gemeente Eindhoven wil van Wielewaal een openbaar stadsbos maken. Momenteel is het Philips landgoed al een belangrijke groenvoorziening van de stad. In de komende jaren is het de bedoeling dat dit uitgebreid wordt. Zo zal het stadsbos fungeren als de longen van Eindhoven.

Geen nieuwbouw

De aanleg van een stadsbos maakt het al een beetje duidelijk, er komt geen nieuwbouw op deze locatie. Ondanks de woningnood die in heel Nederland, zo ook in Eindhoven, heerst, wordt er gekozen om geen woonruimtes te bouwen. De locatie bestaat nu al voor een groot deel uit bomen en natuur die de stad nodig heeft. Niet alleen kan Eindhoven deze hoeveelheid groen niet kwijtraken, het is zelfs de bedoeling om meer te creƫren.

Eindhoven wil groengebied driemaal zo groot als het Vondelpark gaan realiseren voor de inwoners. Er is door de gemeente gekozen om het landgoed woningvrij te houden. Zo wordt het groen van de stad behouden. Daarnaast is het geen praktische plek voor woningbouw. Het landgoed is te belangrijk, historisch en mooi om niet te behouden.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
onbewolkt
13.9 ° C
15.6 °
12.3 °
86 %
2.7kmh
10 %
zo
20 °
ma
19 °
di
24 °
wo
17 °
do
17 °
spot_imgspot_img