De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt de energieleveranciers goed in de gaten. In Nederland zijn er momenteel 57 energieleveranciers met een vergunning om zowel gas als elektrisch aan consumenten te leveren. Het ACM stelt een onderzoek in naar deze leveranciers om onverwachte problemen en faillissementen te voorkomen.
Onderzoek
Het onderzoek van het ACM moet nog vorm krijgen. Wel is duidelijk dat ze na de winterperiode zullen beginnen en dat energieleveranciers in maart hun gegevens moeten aanleveren.
Stijging energieprijzen
De stijging van energieprijzen zorgt ervoor dat sommige bedrijven in de problemen raken. Voornamelijk kleinere energieleveranciers hebben het de afgelopen tijd moeilijk gehad met de prijsstijgingen. De nieuwe sancties moeten dit soort problemen voorkomen.
Financiële problemen voorkomen
Het ACM wil de situatie in kaart brengen zodat niemand voor onverwachte bedoeningen komt te staan. Zo moeten leveranciers na de winter kenbaar maken hoe ze er financieel voorstaan. Wanneer het financiële plaatje ongunstig is, komen de leveranciers onder toezicht te staan.
Daarnaast moeten de bedrijven het melden wanneer er leverings-onzekerheid is. Dit kan gebeuren bij fluctuerende prijzen, maar ook bij een plotselinge toename aan klanten.
Wanneer een leverancier failliet gaat, krijgt een ander bedrijf vaak een flinke groep nieuwe klanten. Deze toename kan de energievoorziening bemoeilijken. Bedrijven met dit soort situaties worden dan ook extra in de gaten gehouden.
Faillissementen
In enkel een half jaar tijd zijn de vergunningen van acht bedrijven ingetrokken. In zes van deze gevallen kwam dit door een faillissement. Voor veel kleine leveranciers zijn de prijsstijgingen van de afgelopen tijd zwaar.
Overstappen
Wanneer er sprake is van een gevallen energieleverancier moeten de klanten overstappen. Dit is veel gedoe en zorgt voor flinke prijsverschillen. De onderzoeken van het ACM moeten deze situaties in de toekomst voorkomen.