ESBL bacteriën in supermarkt vlees

Bewolking

ESBL bacteriën in vlees Kippenvlees is in Nederland in meer dan 90% van de gevallen besmet met zogenaamde ESBL-producerende bacteriën. Ze zitten ook op varkensvlees en rundvlees. De ESBL-bacterie kan dus bij een mens aanwezig zijn door het eten van kippenvlees. Goed doorbakken van vlees dood overigens ook resistente bacteriën.

ESBL staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamase

Dit enzym wordt door darmbacteriën geproduceerd en zorgt ervoor dat die bacteriën resistent worden voor bijna alle soorten antibiotica. De plotselinge opkomst van de met ESBL besmette bacterie zorgt voor veel onrust.

Tien jaar geleden had niemand er nog van gehoord en nu blijken ‘ineens’ bijna alle kippen, 17% van het rundvlees en 40% van het kalfsvlees besmet te zijn met een bacterie die resistent is tegen veel gangbare antibiotica.

ESBL- houdende bacteriën in groente

Onderzoeken hebben aangetoond de aanwezigheid van ESBL-houdende bacteriën in rauwe groenten. In 7 van de in totaal 120 onderzochte groenten monsters werden de antibiotica-resistente bacteriën aangetroffen. Hierbij ging het om reguliere en biologische groente.

Dat planten antibiotica

Kunnen bevatten, is al jaren bekend. Nieuw is echter dat er ook steeds vaker multiresistente kiemen op groenten worden gevonden. Een beangstigend feit hierbij is, dat deze kiemen zelfs binnenin de groenten kunnen gaan groeien.

Er kunnen salmonella- of colibacteriën door de fijne wortels worden opgenomen. Hierdoor raken ze in de plant en kunnen ze binnenin de plant getransporteerd worden. De bacteriën belanden op de groenten via gier uit mesterijen, dat gebruikt wordt voor het bemesten van de grond.

Ook op groente zitten soms ESBL-producerende bacteriën

Besmetting met deze bacteriën komt bij groente veel minder vaak voor dan bij kippenvlees. Besmette groente eten, brengt een klein risico met zich mee. De meeste van deze bacteriën zijn niet ziekteverwekkend. De voordelen van het eten van groente wegen daarom op tegen de mogelijke risico’s.

Onderzoek naar dit alles is van levensbelang

Want een infectie met resistente kiemen kan de dood tot gevolg hebben. Elk jaar sterven er in Europa meer dan duizend mensen, die het slachtoffer zijn geworden van multiresistente kiemen, omdat antimiddelen niet helpen.

Strenge eisen voedselveiligheid

Er zijn strenge eisen voor de veiligheid van voedsel. In vlees, vis of melk zijn er praktisch geen resten antibiotica te vinden. Dit komt door de wachttijd. Dieren of producten van dieren die behandeld zijn met antibiotica mogen in die tijd niet geslacht of gegeten worden. Groeien deze dieren snel en worden ze al op jonge leeftijd geslacht? Ook dan zorgt deze regel er voor dat er geen resten van antibiotica in het vlees zitten.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen