De Europese gasprijs is in de afgelopen week met meer dan 10 procent gestegen, en staat vandaag op ruim 40 euro per megawattuur op de groothandelsmarkt. Dit is de eerste keer sinds december dat de gasprijs deze drempel overschrijdt. Ondanks deze stijging, blijft de prijs aanzienlijk lager dan tijdens de energiecrisis van 2022, toen de prijs kortstondig boven de 300 euro uitkwam.
Oorzaken van de prijsstijging
De recente stijging in gasprijzen is voornamelijk te wijten aan zorgen over mogelijke verstoringen in de levering van Russisch gas aan Europa. Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is de gaslevering vanuit Rusland al aanzienlijk verminderd. Toch ontvangen sommige landen, zoals Oostenrijk en Hongarije, nog steeds Russisch gas via pijpleidingen die door Oekraïne lopen.
Gevechten bij de Russische grens
De gevechten tussen Oekraïense en Russische troepen bij de Russische grensstad Soedzja, waar de pijpleidingen naar Oekraïne liggen, hebben de bezorgdheid over gasleveringen aangewakkerd. De Oekraïense aanvallen in dit gebied hebben de situatie verder doen escaleren.
Impact op consumenten
Hoewel de stijging van de gasprijs op de groothandelsmarkt invloed heeft op de kosten, betekent dit niet automatisch dat alle consumenten direct meer betalen. Bij een vast contract blijven de gasprijzen voor een bepaald periode gelijk, terwijl bij variabele contracten de prijs elk kwartaal of halfjaar kan worden aangepast.
Consumenten met een dynamisch contract betalen de dagprijs, en zullen momenteel dus hogere kosten ervaren dan enkele weken geleden. In de zomerperiode is het gasverbruik doorgaans laag, aangezien de verwarming minder nodig is. Momenteel heeft 54 procent van de huishoudens een vast energiecontract, 42 procent een variabel contract, en 4 procent een dynamisch contract.