Nieuws VandaagNieuws Vandaag

De Europese steur krijgt een nieuwe kans in de Biesbosch

Na bijna 70 jaar afwezigheid krijgt de Europese steur een nieuwe kans in Nederland. ARK Natuurontwikkeling en het Wereldnatuurfonds hebben de handen ineengeslagen om een grote groep steuren uit te zetten in de Biesbosch, in de hoop dat deze karakteristieke vis daar opnieuw zal opgroeien en zwemmen.

De Europese steur, die vroeger veel voorkwam in Nederland, verdween uit onze wateren door verontreiniging, de bouw van stuwen en sluizen, en overbevissing voor zijn waardevolle kaviaar. Het laatste exemplaar werd in 1952 gevangen in de Merwede bij Dordrecht.

Legendarische vis

De Europese steur is een enorme vis die tot 300 kilo kan wegen en meer dan drie meter lang kan worden. Het is een bijzondere vis omdat zijn vorm al sinds de oertijd onveranderd is gebleven, net als de krokodil. Er zijn fossielen van steuren gevonden die 220 miljoen jaar oud zijn.

Nieuwe poging

Eerder werden in 2012 en 2015 al ‘nieuwe’ steuren uitgezet door ARK Natuurontwikkeling, maar toen in de Rijn. De vissen zwommen terug naar de Noordzee, maar paaiden en groeiden op in Duitsland. Het nieuwe project heeft als doel om de Biesbosch te gebruiken als opgroeigebied tussen de Noordzee en het Duitse deel van de Rijn.

De steuren die op 2 juni worden uitgezet, zijn momenteel nog in een speciaal kweekcentrum in Bordeaux. Dit is de enige plek in Europa waar de steur nog in het wild voorkomt. Eenmaal in de Biesbosch zullen ze worden uitgerust met zendertjes en gevolgd worden via tachtig ontvangers op boeien van Rijkswaterstaat in de Biesbosch en omgeving.

Kansen en uitdagingen

De Biesbosch is een geschikt leefgebied voor de steur vanwege het zoute water dat via de Haringvlietsluizen in het gebied stroomt. Maar er zijn ook uitdagingen, zoals de aanwezigheid van roofvissen en de effecten van klimaatverandering op de watertemperatuur.

Het succes van het project kan ook afhangen van hoe de steur wordt ontvangen door andere dieren in de Biesbosch, zoals de bever en de otter. In de jaren tachtig werd de bever opnieuw uitgezet in de Biesbosch, wat aanvankelijk positief werd ontvangen, maar nu soms tot overlast leidt. Hopelijk zal de terugkeer van de steur niet alleen een verrijking zijn voor de natuur, maar ook voor de recreatie en de beleving van het gebied.

Als alles goed gaat, kunnen we in de toekomst hopelijk weer joekels van steuren zien in Nederlandse wateren. In de haven van Antwerpen is ooit een steur binnengebracht van vijf meter.

Deel artikel

Laatste nieuws

Nieuws Vandaag
Nederland
bewolkt
6.5 ° C
7.2 °
6.1 °
68 %
4.7kmh
100 %
di
6 °
wo
6 °
do
7 °
vr
9 °
za
12 °
Nieuws VandaagNieuws Vandaag