Exoot de Pieterman, is veel giftiger dan de kwal

De exoot de Pieterman, is veel giftiger dan de kwal die in Nederland voorkomt. In tropische zeeën zijn ze zeer gevreesd: haaien, kwallen, steen vissen of schorpioenvissen etc. In Nederland is het nog niet zo gevaarlijk en de kwallen in de Nood zee zijn alleen iets waar je voor uit moest kijken en zijn pas gevaarlijk als je er allergisch voor bent. Maar dat gaat nu veranderen, met de opwarming van de aarde! De Kleine Pieterman de meest giftige vis van Europa komt namelijk langzaam deze kant uit gezwommen! De ‘kleine Pieterman is afkomstig van de Middellandse Zee, maar komt ook voor in het oostelijke deel van de Atlantische oceaan. In België zou de pieterman een ware plaag zijn, maar tot nu toe zijn er nog weinig meldingen over, van zwemmers in Nederland.

De Pieterman verschuild zich graag in het zand

De Pieterman is maximaal 20 cm groot en verschuild zich in het zand, zodat hij zijn prooi kan verassen. Op zijn rug heeft hij giftige stekels, waardoor hij de reputatie heeft tot een van Europa’s giftigste dieren te behoren. Mensen die in zee zonder sandalen of waterschoentjes over de bodem lopen, kunnen als ze heel veel pech hebben, op deze gifstekels gaan staan en in het ergste geval in het ziekenhuis belanden. De steek van een pieterman zou tienmaal pijnlijker zijn dan een wespensteek en de pijn uren, dagen tot meer dan een week aanhouden. Soms komt de ergste pijn pas later, als het gif zich verspreid heeft, waarop een extreme allergische reactie volgt die extreem veel pijn veroorzaakt en waar je dagen ziek van kan zijn. Hoofdpijn, misselijkheid, hartkloppingen, duizeligheid, koorts en braken behoren tot de symptomen, al blijven die meestal uit.

Wat moet je doen indien je op een Pieterman bent gaan staan?

Warm water, liefst zo heet mogelijk, is de oplossing om het gif te neutraliseren. Hierdoor breekt het eiwit van het gif af en vermindert hierdoor ook de pijn. Na afloop kan er geprobeerd worden om nog achtergebleven stekels met een pincet te verwijderen. Blijft de pijn aanhouden dan kan het raadzaam zijn om naar een dokter te gaan. Bij zeer zeldzame gevallen kan het voorkomen dat er ernstige reacties plaats vinden zoals: hartklachten, ademhalingsstoornissen en bewusteloosheid.

Wat te doen bij een kwallensteek?

De tentakels van kwallen bevatten netelcellen met gif, die normaal de prooi verlammen of doden. Bij aanraking met de huid kan dat aanvoelen als brandnetels en de huid rood pijnlijk en jeukerig maken. Bij kwallen moet je geen zoetwater gebruiken, beter is zeewater om de plek te koelen. Indien je niet snel allergisch bent, zal in de meeste gevallen een kwallenbeet niet ernstig zijn, maar wel hinderlijk. De pijn/jeuk zal enkele uren tot maximaal 24 uur aanhouden.

Wat moet je doen nadat je gestoken bent door een kwal

Gebruik een koud kompres van koud water met keuken azijn (geen schoonmaak azijn). Wrijf of druk niet op de huid. Nadat de rode plek wat opgedroogd is kan je met de een pleister proberen de netelcellen uit de huid te krijgen. Druk de pleister niet aan, maar leg hem er zachtjes op en trek eenmaal vastgeplakt hem er weer van af. Herhaal dat een aantal keren, vervang ook een aantal keren. Mensen waarbij bekent is dat ze allergisch zijn, kunnen beter wel naar de huisarts gaan als er heftige irritatie en/of zwelling ontstaan.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen