Extreem drugsgebruik op festivals en uitgaansleven

Woodstock had massale opkomst tegen het geweld en geheel zonder geweld. Muziekfestivals zijn er voor het vermaak en hoeven helemaal geen politieke motto te hebben.

Het bekende en wereldberoemde muziekfestival Woodstock had dat echter wel en werd gehouden vlak bij het plaatsje Woodstock in augustus 1969 had wel een politieke issue namelijk: PEACE en men probeerde ook hiermee aan te geven dat de oorlog in Vietnam zinloos was en moest stoppen. De opkomst was legendarisch en meer dan 400.000 mensen samen op een boeren weide en duurde drie dagen. Na drie succesvolle dagen kwam er een eind aan drie dagen vol muziek, seks en rock & roll. Ook op dit festival was softdrugs gebruikt, maar dat hoorde ook wel bij de hippie cultuur. Er was al die tijd een goede stemming geweest onder alles was zonder noemenswaardig geweld verlopen.

bewakingscamera

De pop festivals die nog wel een boodschap hebben

Zaterdag 18 en zondag 19 April 18, 2020 wordt het de 50ste festival van Earth Day gevierd in California. Het thema zal alles weer te maken hebben met duurzaamheid, waardoor we er niet heen kunnen, omdat we moeten vliegen. Maar een popfestivals met een politieke boodschap of voor peace zijn er niet zo veel en tegenwoordig ius het allang niet meer alleen de plek om je favoriete bands of muziek life te zien en te beluisteren. Het is ook de drugs die de bezoekers aantrekken.

Foute drugs

Drugs zijn stoffen die het normaal functioneren van ons centraal zenuwstelsel beïnvloeden en we ons geestelijk, maar soms ook lichamelijk beter voelen. Uit onderzoek is gebleken dat de populairste partydrug alcohol is, daarna tabak, dan cannabis en dan xtc. Maar als je het over hard drugs hebt, staat alcohol en xtc bovenaan de lijst. Het grootste gevaar bij harddrugs is de verslaving en de gezondheidsschade die het kan opleveren. Nog gevaarlijker is om drugs en alcohol te combineren

Wie gebruik nou geen drugs

Iedereen die heden ten dagen op een popfestival is geweest, zal toegeven dat drugsgebruik daar tegenwoordig heel normaal is. Tegenwoordig staan er zelfs zogenoemde ‘drugs controle kraampjes’ op festivals zoals Mysteryland, Defqon of Strafwerk. Bij deze kraampjes kan je gekochte drugs laten controleren op gevaarlijke stoffen die er mogelijk in zijn verwerkt. Ook kan je er informatie krijgen over het gebruik van drugs en vooral ook info over foute drugs.

Extreem gevaarlijk

Onder de jongvolwassenen wordt er in Nederland veel XTC gebruikt op festivals en veel minder softdrugs als hars of wiet. Voor jongeren tot een leeftijd van 24 jaar is het gebruik van harddrugs of party drugs extreem gevaarlijk, omdat je lichaam en hersenen nog niet volgroeit zijn. Voor deze jongeren die nog in de groei zijn kan drugs een verwoestende uitwerking op hebben. Voor iedereen kan drugs gevaarlijk zijn, maar na je 24 ste levensjaar loop je veel minder risico op blijvende schade.

vitamine pillen

Partydrugs bij jongeren steeds populairder

Partydrugs is een verzamelnaam voor alle soorten van drugs die mensen voornamelijk met uitgaan gebruiken, maar ook thuis. Drugs geven prettige effecten. En partydrugs kunnen extra energie geven op een feest om de nacht door te komen zonder vermoeid te raken en je high te voelen. De bekendste partydrugs zijn naast alcohol: XTC, speed, coke en GHB.

Korte uitleg over deze drugs

XTC: komt in verschillende kleuren pillen voor. XTC werkt op de waarneming en geeft je een zorgeloos en ontspannen gevoel. De werking treed op na 20 minuten en de werkzame duur is 6 uur.

Speed: Over het algemeen is speed een naam voor amfetamine. Het is een poeder dat wordt gesnoven door de neus. De gebruiker raakt vaak in een vrolijke, maar soms opgefokte stemming en heeft meer energie en zelfvertrouwen.

Cocaïne : is net als speed een harddrug, maar dan verslavender en ongezonder voor je lichaam. Het is een wit kristalachtig poeder, dat wordt gehaald uit de bladeren van de cocaplant uit Zuid-Amerika. Cocaïne versterkt in de stofjes in de hersenen: dopamine, adrenaline en norepinefrine. Cocaïne wordt gesnoven en gerookt en het geeft een opgewekt en energiek gevoel.

GHB: is verkrijgbaar als vloeistof en is doorgaans verpakt in buisjes van 5 ml. GHB wordt puur gedronken of gemixt met frisdrank. Na ongeveer 15 tot 30 minuten zijn de effecten merkbaar en houden ongeveer 2 tot 3 uur aan. De drugs heeft vaak een (seksueel) stimulerend effect en kan naast schade aan het lichaam, verslavend werken.

Lachgas: Lachgas is geen echte drugs en komt uit een patroon of cilinder dat ook voor de slagroomspuit kan worden gebruikt. Het wordt ingeademd via een ballon, die is opgeblazen met lachgas. Gebruikers voelen zich gedurende enkele minuten high, opgewekt en vrolijk. Lachgas is officieel geen drug en is niet verslavend, maar het heeft wel degelijk risico’s voor de gezondheid.

bier

Drugs algemeen

Koffie en tabak is met recht ook een drug en wel een softdrug. Alcohol zelf is een harddrug. Het is bijzonder dat mensen deze drugs als gewoon accepteren en andere soorten als hasj en wiet niet.

Wiet en hasj waren vroeger bij de popconcerten vrij normaal

Wiet komen van de cannabisplant en zijn de gedroogde delen van de plant /hennepplant.

Hoe maakt men Wiet

Wiet is afkomstig van de bloem van de cannabis sativa of de cannabis plant. Door de bloemen van de plant te plukken wordt het ook wel toppen genoemd.

Hoe maakt men Hasj

Hasj heeft een hoger THC gehalte maar wordt ook gemaakt van delen van de cannabisplanten. Hasj kan je maken van de bloemtoppen, maar ook van de bladeren. Bij de bewerking worden deze plantendelen gezeefd waarbij de hars wordt gescheiden. Daarna wordt het plat geperst tot er een stevig blok ontstaat.

Conclusie: is het nooit helemaal veilig om drugs te gebruiken. Ieder lichaam reageert anders op drugs en het effect is ook afhankelijk van de hoeveelheid en het kort of langdurig gebruik. De meeste drugs werken bij langdurige gebruikers minder goed, waardoor ze meer nodig hebben. De grootste gevaren zitten in harddrugs, maar men moet ook softdrugs zeker niet onderschatten.

Zonder drugs kan je ook plezier hebben en drugs maakt meer kapot dan je zou denken.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen