Facebook en Instagram zetten Europese berichten in voor AI

Meta gebruikt vanaf 27 mei Facebook- en Instagram-berichten en afbeeldingen uit Europa om Meta AI te trainen op beide platforms. Ontdek wat dit betekent.

Meta gebruikt posts

Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, start deze week met het inzetten van openbare berichten en afbeeldingen van Europese gebruikers voor de ontwikkeling van Meta AI. Dit nieuwe AI-programma leert van openbare content op beide platforms om beter te kunnen antwoorden op vragen en om afbeeldingen te genereren op basis van tekst. Meta AI is nog niet beschikbaar in het Nederlands, maar het bedrijf wil de technologie snel geschikt maken voor Europese talen en culturen.

Wat verandert er?

Vanaf 27 mei worden openbare Facebook- en Instagram-berichten uit Europa gebruikt om Meta AI te trainen. Dit geldt voor alle openbare informatie, zoals namen, profielfoto’s, openbare posts en foto’s in publieke groepen of open profielen. Berichten en afbeeldingen in besloten groepen of afgeschermde profielen blijven buiten beschouwing. Meta benadrukt dat deze stap nodig is om AI-systemen beter te laten aansluiten op de Europese markt.

Waarom gebruikt Meta deze data?

Meta stelt dat het trainen van AI met Europese berichten en afbeeldingen noodzakelijk is om de nuances van Europese talen en culturen te begrijpen. Eerder werd het verzamelen van deze data uitgesteld na zorgen van Europese toezichthouders. Inmiddels is het proces opnieuw opgestart, ondanks dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nog geen definitief oordeel heeft gegeven over de rechtmatigheid van Meta’s plannen.

Bezwaren en zorgen

Gebruikers hebben tot 27 mei de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen het gebruik van hun content voor AI-training. Critici vinden dat Meta expliciet toestemming zou moeten vragen in plaats van alleen een opt-out aan te bieden. Volgens deskundigen is het voor veel mensen onduidelijk wat er met hun berichten en afbeeldingen gebeurt, omdat de gevolgen niet direct zichtbaar zijn. Meta verzekert dat individuele berichten niet direct worden hergebruikt of verkocht, maar dat de data wel bijdraagt aan de ontwikkeling van commerciële AI-diensten.

Europese context

Meta is niet het enige technologiebedrijf dat inzet op AI en het gebruik van gebruikersdata. Ook andere platforms zoals OpenAI, Google en X (voorheen Twitter) ontwikkelen AI-systemen op basis van grote hoeveelheden openbare data. In Europa wordt vooral scherp gekeken naar de manier waarop bedrijven omgaan met privacy en toestemming, zeker nu AI steeds meer verweven raakt met sociale platforms als Facebook en Instagram.

Deel artikel
Meer over

Net binnen

Lees meer