Wat is een fairtrade gemeente

De tussenhandel of multinationals maken veel winst met producten waar ze zelf amper wat voor hebben moeten doen. Veel handelaren profiteren namelijk van goedkope arbeidskrachten in het buitenland en leven zelf in grote weelde. Dat is niet fair en de arme arbeidskrachten worden zo niet behandeld als mensen, maar meer als slaven. Voor arme arbeiders is het dan ook heel moeilijk om uit hun uitzichtloze situatie te komen, mede omdat vaak scholing niet financieel haalbaar is voor hun kinderen. De kleding- of schoenenindustrie is daar een bekend voorbeeld van. Een spijkerbroek of een paar belende merkschoenen heeft een kostprijs van enkele euro’s en de arbeider krijgt per werkdag slechts enkele euro’s als salaris. De tussenhandel verdient het meest en dezelfde spijkerbroek of schoenen die voor een enkele euro’s is geproduceerd, wordt vaak verkocht voor 20 tot 60 euro. In feite is dat uitbuiting of verkapte slavernij, waardoor de ene zich verrijkt over de rug van een arme fabrieksarbeider. Deze vele arme arbeiders werken ook vaak nog 6 lange dagen per week in mensonterende en uitzichtloze omstandigheden.

Allemaal voor de weelde van enkele rijke mensen. Maar ook in het voordeel van de consument die minder hoeft te betalen voor het verkregen product.

Armoede en extreme armoede

Ongeveer 800 miljoen mensen leven van minder dan 2 euro per dag en deze vallen onder de mensen in extreme armoede. Van deze 800 miljoen arme mensen zijn ongeveer de helft kinderen, die in slechte omstandigheden leven en weinig te eten hebben. Er zijn ook nog miljarden mensen die leven van bedragen tussen de 2 en 3 dollar per dag – ook zij zijn natuurlijk arm. Ongeveer 45% van de meest arme mensen woont in Afrika en de andere 45% in Azië. Natuurlijk kunnen wij met onze huidige kennis en rijkdom veel betekenen voor deze arme bevolkingsgroepen, al was het maar door een eerlijke prijs voor hun producten te geven. Hierdoor zet je de ontwikkeling op gang en maak je ze niet afhankelijk van financiële steun, wat vaak maar een tijdelijke oplossing is.

Fairtrade

Ondanks dat fairtrade niet altijd biologisch of duurzaam is, gelden er wel strenge milieueisen om de gezondheid van boeren en omwonenden te sparen. Zo worden de mensenrechten nageleefd en krijgen de arme boeren een eerlijke prijs voor hun producten. In de Wereldwinkel, biologische winkels en ook supermarkten zijn er genoeg fairtrade producten te krijgen, met name koffie, thee, chocolade of wijn. Allemaal verkregen door handel met mensen die er een leefbaar loon voor hebben gekregen. Het Max Havelaar keurmerk voor fairtrade producten biedt de garantie dat het product door eerlijke handel is verkregen en er wordt nagezien op veilige en gezonde werkomstandigheden. Dit onafhankelijke keurmerk werd in 1988 in Nederland opgericht op verzoek van Mexicaanse koffieboeren. “Hulp is mooi, maar een eerlijke prijs voor onze koffie is nog beter. Dan hoeven we onze hand niet langer op te houden”, zo stelden zij. Met een eerlijke prijs voor de koffiebonen kunnen kleine boeren het heft in eigen hand nemen. Wij zorgen dus alleen al door fairtrade producten te kopen, dat deze mensen een eerlijke prijs krijgen en niet als ‘slaaf’ of als arme boer door het leven moeten. De winsten gaan niet naar de tussenhandel of de multinationals en je kan geen betere vorm van ontwikkelingshulp bedenken.

Microkrediet

Het is voor arme mensen vaak moeilijk om een lening te krijgen om een eigen bedrijfje te beginnen of een investering te doen om hun bedrijf rendabel te maken.

Een microkrediet is een kleine lening voor ondernemende mensen met een laag inkomen. Deze worden door speciale stichtingen of banken verstrekt of door organisaties die met donaties en vrijwilligers werken. Er zijn er op Internet voldoende te vinden.

Beleggingsfondsen & banken

Veel beleggingsfondsen of banken zijn gericht op het behalen van hoge winsten. Zij investeren in foute handel, zoals de wapenhandel of handel die ten koste gaat van het milieu, gezondheid van de bevolking of het regenwoud. Gelukkig zijn er ook banken die zich meer bewust zijn van het feit dat we maar een wereld hebben en daar zuinig op moeten zijn, met alles wat daarop leeft. Deze banken investeren in duurzame projecten, die er ook voor zorgen dat arme mensen daar beter van worden. Overschakelen naar een bank die daar aan voldoet is dan ook raadzaam.

Gifts & Living

Er zijn ook producten die wel eerlijk geproduceerd en verhandeld zijn, maar die niet het Max Havelaar keurmerk voor fairtrade hebben. Het Max Havelaar keurmerk is voornamelijk terug te vinden op voedingsproducten. Gifts & Living producten die veelal bij de giftshops te koop zijn, zoals bijvoorbeeld de Wereldwinkels, hebben het keurmerk dus niet, maar kunnen wel fairtrade zijn. Houten artikelen, zoals tuinmeubilair met het FSC keurmerk voor verantwoord bosbeheer, biologisch katoen en bijvoorbeeld kleding van bamboe vallen bijvoorbeeld in een andere categorie. Ook deze worden door ons beschouwd als duurzame, dier- en mensvriendelijke producten en worden ook door ons aangeprezen als goed.

Leef je leven, leef bewust

Op Groen Nieuws zijn we bezig een aantal fairtrade of wereldwinkels op de kaart te zetten en hopen dat meer mensen op dit gebied een bewustere keuze gaan maken.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Guido Sparreboom

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen