spot_imgspot_img

Het aantal files blijft toenemen, vooral in de provincie Noord-Brabant

De afgelopen maanden hebben de wegen in Noord-Brabant te kampen gehad met een dramatische toename van verkeersopstoppingen. Het aantal files in deze provincie is dit jaar met maar liefst 35 procent gestegen, wat een opvallende trend is binnen Nederland. Uit recent onderzoek van de ANWB blijkt dat Noord-Brabant de koploper is in filegroei, vergeleken met andere provincies. Deze zorgwekkende ontwikkeling wordt toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder transitieroutes en infrastructurele knelpunten.

De grootste stijging in fileleed

Het onderzoek van de ANWB wijst uit dat Noord-Brabant de meest significante stijging van het aantal files heeft gezien, met een verbluffende toename van 35 procent. Een van de belangrijkste oorzaken van deze problematiek is de aanwezigheid van belangrijke transitieroutes in de provincie en de bestaande infrastructuurproblemen. Andere provincies die te maken kregen met aanzienlijke stijgingen zijn Noord-Holland (31 procent) en Zuid-Holland (24 procent). Bovendien bevinden de routes Utrecht-Breda (A27) en Rotterdam-Breda (A16) zich in de top 5 van routes met de hoogste filezwaarte tijdens de avondspits.

Impact van thuiswerken

Opmerkelijk genoeg heeft het thuiswerkadvies en de oproep om buiten de spitsuren te reizen, na het versoepelen van de coronamaatregelen, slechts beperkt effect gehad op de verkeerssituatie. Vrijwel elke werkdag werd er dit jaar een toename van het aantal files waargenomen.

Tijdens de ochtendspits steeg de filezwaarte met 12 procent, terwijl de verkeersdrukte gedurende de dag en de avondspits met ongeveer 20 procent toenam. Opmerkelijk is dat de filezwaarte tijdens de doorgaans rustige vrijdagochtend zelfs met 14 procent daalde, waardoor er bijna geen sprake meer was van een echte spits.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
onbewolkt
13.9 ° C
15.6 °
12.3 °
86 %
2.7kmh
10 %
zo
20 °
ma
19 °
di
24 °
wo
17 °
do
17 °
spot_imgspot_img