Groot deel van de Nederlanders is flexitariër maar is dat gezond?

Als je minstens eens per week geen vlees of vis eet dan ben je een flexitariër. Omdat mensen steeds bewuster worden van wat ze eten Is momenteel al 60 procent van de Nederlanders is flexitariër. Minder dan 10 procent van de Nederlanders eet zelfs helemaal geen vlees en worden vegetariërs genoemd of veganist.  Veganist eten zoals een vegetariër geen vlees of vis, maar ook geen dierlijke producten als eieren, kaas of melk.

Een flexitariër die bewust elke week een of meer dagen geen vlees eet, weet dat te veel vlees eten ongezond is, dat bij niet biologische boerderijen het dierenwelzijn nog steeds over het algemeen slecht is te noemen en het milieu door het houden van vee ernstig wordt belast. Alleen een veganist die helemaal geen melk, vlees, eieren en kaas eet, kan wel eens een tekort hebben aan vitamine B12 dat niet te vervangen is door plantaardige producten. Door een gebrek aan vitamine B12 kan je bloedarmoede krijgen en een tekort aan gezonde rode bloedcellen. B12 is verder ook belangrijk voor het  centrale zenuwstelsel en dus onmisbaar. Veganisten kunnen dit probleem oplossen door pillen met vitamine B12 te slikken. Er wordt beweerd dat B12 ook in zeewier zit, maar deze vorm van vitamine B12 is voor de mens niet functioneel. Vitamine B12 wordt wel toegevoegd aan vleesvervangers als vegetarische hamburgers.

Naast ijzer en vitamine B12 is vlees ook een belangrijke leverancier van eiwit, zink en verschillende B-vitamines. Maar eet je gevarieerd en voldoende groentes en fruit naast eieren en melkproducten, dan kan je ook gemakkelijk zonder vlees. Als je geen topsporter bent, hoef je je ook geen zorgen te maken over een eiwit tekort. In ons dagelijks eten krijgen we eerder teveel eiwitten binnen dan te weinig. In planten zitten namelijk ook (plantaardige) eiwitten die de dierlijke eiwitten kunnen vervangen. Zo zijn peulvruchten (bonen) een goede eiwit leverancier of noten, tofu en tempé.

Er zijn in de supermarkten tegenwoordig voldoende vleesvervangers te koop, die kwa ( plantaardige) voedingstoffen overeen komen met vlees en daar ook nog eens op lijken in smaak en uiterlijk. Daarnaast wordt er vaak B12 aan toegevoegd en heb je ook nog de keuze uit andere vleesvervangers als tofu-, seitan- Tempeh of quorn.

Schimmels, soja en tarwemeel als vleesvervanger

Quorn is de merknaam voor een product met als basis gefermenteerd mycelium van een schimmel. Het belangrijke Mycoproteïne wordt vervaardigd volgens een gistingsproces dat vergelijkbaar is met broodgist.  Quorn is eiwitrijk en  kan gebruikt worden als vleesvervanger en wordt vaak gebruikt ter vervanging van gehakt in bijvoorbeeld spaghetti. Quorn heeft geen sterke nasmaak en neemt de smaken van de andere ingrediënten op.

Tofu is een eiwitrijke en caloriearme vleesvervanger. Het wordt gemaakt uit gestremde sojamelk, zoals kaas uit gestremde melk wordt gemaakt.  De sojabonen worden geweekt en gepureerd tot een dikke massa die geperst worden in blokken. De tofoe heeft een witte kleur, smaakt redelijk neutraal, maar neemt gemakkelijk de smaak van andere ingrediënten over.

Tempeh is net als Tofu gemaakt van soja maar wel veel gezonder omdat de soja gefermenteerd is, waardoor eiwitten beter verteerbaar zijn en worden opgenomen in het lichaam. Veel mensen vinden het ook beter smaken.

Seitan wordt gemaakt van tarwemeel en bevat een eiwitgehalte van  20-25 procent. Het bevat daarnaast geen purine zuur, geen cholesterol, geen verzadigd vet en is vetarm en rijk aan eiwitten. Vele vegetariërs en veganisten verkiezen bio seitan boven tofu of tempeh.

Zo kom je als flexitariër en vegetariër gemakkelijk aan de benodigde voedingstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Belangrijk is om vooral gevarieerd te eten en vooral voldoende biologische groente en fruit. Alleen veganisten moeten vitamine B12 en ijzer tabletten slikken.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen