spot_imgspot_img

Folders in mijn brievenbus? Binnenkort een Ja-Ja sticker in Breda

In een recente gemeenteraadsvergadering heeft Breda besloten werk te maken van de invoering van een Ja-Ja sticker systeem voor reclamefolders. Deze maatregel, voorgesteld door Partij voor de dieren, D66, GroenLinks, SP en Breda Beslist, heeft als doel de hoeveelheid ongeadresseerd reclamewerk te verminderen en daarmee een bijdrage te leveren aan een duurzamere samenleving.

Papier is slecht voor het milieu

Een belangrijk argument voor het invoeren van de Ja-Ja sticker is het duurzaamheidsoogpunt. Papierproductie heeft een negatieve impact op het milieu, en door het gebruik van deze sticker kan jaarlijks per adres naar schatting 25 tot 30 kilo papierafval worden bespaard.

Reclamefolders

Belangrijk om te benadrukken is dat het systeem met de Ja-Ja sticker bewoners niet volledig afsnijdt van reclamefolders. Integendeel, het biedt hen de mogelijkheid om deze folders alsnog te ontvangen, maar dan door actief een Ja-Ja sticker op hun brievenbus te plakken. Voorheen ontvingen bewoners zonder sticker automatisch de reclamefolders.

Ongewenste reclame en folders in mijn brievenbus?

Met de invoering van de Ja-Ja sticker wordt het niet ontvangen van reclamefolders de nieuwe standaard. Om de folders wel te ontvangen, moeten bewoners nu een sticker aanbrengen. Voorheen was het andersom: bewoners die de folders niet wilden, plakten een Ja-Nee of Nee-Nee sticker.

Sticker van m’n brievenbus verwijderen?

Hoe kan ik een “ja/nee” sticker van mijn brievenbus verwijderen? Breng een beetje nagellakremover aan op een sponsje of keukenpapier en wrijf voorzichtig over de sticker totdat deze volledig is verdwenen. Behandel de achtergebleven lijmresten voorzichtig met terpentine, laat het even intrekken en veeg de opgeloste resten vervolgens weg met een droge doek.

Geldt niet voor huis-aan-huiskrant

Het systeem met de Ja-Ja sticker is niet van toepassing op huis-aan-huiskranten. Adressen zonder sticker blijven deze kranten gewoon ontvangen. Dit zorgt ervoor dat lokale nieuwsvoorziening niet wordt beïnvloed door het nieuwe systeem.

Behoud van bestaande stickers

Belangrijk om te benadrukken is dat de invoering van de Ja-Ja sticker het bestaande systeem van Ja-Nee en Nee-Nee stickers niet vervangt. Deze blijven geldig en kunnen nog steeds worden gebruikt. De Ja-Ja sticker wordt dus een extra optie in het streven naar een meer bewuste omgang met reclamemateriaal.

Toekomstige stappen

De concrete invoeringsdatum van het Ja-Ja sticker systeem is nog niet bekend. Het college van Breda zal voor de zomer met een voorstel tot invoering komen. Deze stap getuigt van de gemeente’s streven naar een groenere en duurzamere toekomst voor haar bewoners.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
lichte regen
6.1 ° C
7.3 °
5 °
89 %
9.1kmh
100 %
di
11 °
wo
10 °
do
10 °
vr
11 °
za
11 °
spot_imgspot_img