spot_imgspot_img

Forse groei laadpunten in Noord-Brabant en Limburg

BRABANT – Goed nieuws voor eigenaren van elektrische auto’s in Brabant en Limburg: de komende vier jaar zullen er 22.000 nieuwe laadpunten worden gerealiseerd. Energieleverancier Vattenfall heeft de opdracht gekregen om deze laadpunten te installeren in 78 verschillende gemeenten. Dit zal het totale aantal laadpunten in de regio’s verhogen naar 59.000.

Publieke laadpalen

In Brabant en Limburg zijn de afgelopen jaren al meer dan 37.000 openbare laadpunten geïnstalleerd. De komende vier jaar zal dat aantal toenemen tot 59.000 dankzij deze nieuwe uitbreiding. Vattenfall zal deze nieuwe laadpunten plaatsen, die ook verantwoordelijk zijn voor de vorige laadpunten.

Laadoplossingen

De uitbreiding van de laadinfrastructuur sluit naadloos aan bij de doelstellingen van de energietransitie. Noord-Brabant en Limburg hebben bij de aanbesteding hoge eisen gesteld op het gebied van cyberveiligheid, prijstransparantie en gebruikersgemak. Een opvallend aspect is dat de nieuwe laadpunten worden geplaatst op basis van daadwerkelijk gebruik door elektrische rijders. Actuele gegevens zullen bepalen waar de laadbehoefte het hoogst is.

Netbewust laden

Een belangrijk onderdeel van deze uitbreiding is de introductie van netbewust laden. Dit betekent dat de verdeling van laadcapaciteit afhankelijk is van de beschikbare energie, een principe dat deel uitmaakt van het Nationale programma ‘Slim laden voor iedereen’ van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL).

Brabants gedeputeerde Bas Maes (Klimaat & Energie) benadrukt: “Met de afspraken spelen we in op de uitdagingen van de energietransitie. Mooi dat we bij de uitbreiding van de laadpunten rekening houden met de netschaarste, door netbewust laden te introduceren.”

Piekmomenten

Enexis, een netwerkbeheerder die al lange tijd voorstander is van slimme laadoplossingen, ziet hierin een manier om de toenemende vraag op piekmomenten aan te pakken. Het stroomnet kan de toenemende vraag op piekmomenten niet altijd aan, zegt Daphne Verreth van Enexis. De snelheid van de nieuwe laadpunten neemt op dat moment tijdelijk af.

De praktijk toont aan dat, terwijl het aanzienlijk ontlast wordt, elektrische rijders hier nauwelijks hinder van ondervinden.

Groei laadpunten

Met de geplande uitbreiding van 22.000 nieuwe laadpunten in Brabant en Limburg, wordt een belangrijke stap gezet in de richting van een toekomstbestendige laadinfrastructuur. Door slimme en veilige oplossingen te implementeren, wordt niet alleen voldaan aan de groeiende vraag, maar wordt ook het elektriciteitsnet effectief beheerd. Dit draagt bij aan een soepele overgang naar hernieuwbare energiebronnen.

Deel artikel

Meer over

Net binnen

Nieuws Vandaag
Nederland
bewolkt
17.5 ° C
19.5 °
16.7 °
87 %
6.5kmh
98 %
di
17 °
wo
21 °
do
24 °
vr
27 °
za
27 °
spot_imgspot_img