Franse koeien bij het Markdal in Breda

Franse koeien bij het Markdal in Breda. Het Markdal dat tegen het Mastbos bijna aanligt, dankt zijn naam aan de beek De Mark, die vanuit België naar Breda stroomt. Natuurmonumenten heeft een deel van De Mark haar oorspronkelijke slingerende loop weer terug gegeven met minder stijle oevers. Aan weerszijden van de beek zijn ook verschillende sloten, waterstromen en waterpoelen te zien die voor afwatering zorgen en om de natuurlijke waarde te verhogen. Op de weilanden aan weerszijden van de Beek zijn het gehele jaar door wilde Ganzen te vinden die gras gebruiken als voedsel. Maar de  koeien zijn de echte grazers die op de weilanden vrij rond kunnen lopen. Het kunnen verschillende koeien rassen zijn, maar de Franse koeien lijken de voorkeur te hebben.

Ruimte voor de natuur

Natuurmonumenten wil met andere natuurorganisaties de natuur in het Markdal weer alle ruimte geven. De weilanden proberen ze zoveel mogelijk af te wisselen met bos, wildgroei van wilgen en elzen bosjes, wilde planten en waterplanten. Daarom zijn ook langs de beek natuurlijke oevers gegraven die gemakkelijk toegankelijk zijn voor watervogels, kikkers en salamanders…maar ook voor de koeien die zo uit de Beek kunnen drinken. De kracht van verschillende waterstroompjes heeft op sommige plaatsen steile oevers uitgesleten waar ijsvogels en oeverzwaluwen nestelen.

Mens en natuur komen samen

Recreatie is er ook genoeg te vinden bij het Markdal. Zo kun je er over de gehele lengte langs de Beek vanuit België tot Ulvenhout/Breda fietsen en ter hoogte van het Mastbos veel wandelingen maken die eventueel in combinatie met het Mastbos zelf een leuke afwisseling geven. Er heerst altijd een ontspannen sfeer en je kunt er heerlijk relaxen en je waant je midden in de natuur.

https://www.youtube.com/watch?v=tf8OF-MndPQ

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen