Franse wijnboer in de wijnstad Bordeaux veroordeeld omdat hij zijn werknemers niet heeft beschermd tegen landbouwgif

Vandaag kreeg een rechtszaak tegen een Franse wijnboer uit Bordeaux een opvallende uitspraak. Voor het eerst hield een rechter een wijnboer aansprakelijk voor de Parkinson die een werkneemster heeft gekregen bij het werken in de wijnvelden waar pesticiden werden gebruikt. De werkgever is ernstig in gebreke gebleven, stelde de rechter vast, hij had de werknemers moeten beschermen tegen de landbouwgiffen! De uitspraak wordt dan ook gezien als een revolutie in Frankrijk voor het deel van de bevolking dat tegen landbouwgif is of het aantal mensen dat er zelf ook ziek van zijn geworden. Het is nu eindelijk gedaan met de straffeloosheid waarmee wijnboeren, maar ook ander boeren mee weg komen die schadelijke landbouwgiffen gebruiken. uit verder onderzoek zal blijken dat meer wijnboeren zich schuldig hebben gemaakt aan het gebruik van pesticiden, terweil het personeel daar onvoldoende tegen beschermd is geweest. De slachtoffers die in het gelijk worden gesteld krijgen dan uiteindelijk ook een schadevergoeding, al hebben ze daar weinig aan, als ze al een chronisch ziektebeeld hebben waardoor ze niet meer goed kunnen functioneren of zelfs aan dood gaan

Al eerder dit jaar 16 bestrijdingsmiddelen gevonden na onderzoek

Nadat er meerdere werknemers ziek werden van het werken in de wijngaarden rond Bordeaux, werd al eerder dit jaar de hoofdharen van 16 werknemers onderzocht op de aanwezigheid van landbouwgif. Er werden al snel resten van 16 bestrijdingsmiddelen gevonden in een enkele hoofdhaar en een bestrijdingsmiddel daaronder was ook het gif Diuron, dat in Frankrijk al ruim 10 jaar verboden is omdat het mogelijk kankerverwekkend kan veroorzaken.

Franse wijnboeren  hebben berouw en schakelen massaal over op Biologisch

Frankrijk is wereldwijd een van de grootste gebruikers van bestrijdingsmiddelen in de wijnbouw. Van het vroege voorjaar tot vlak voor de oogst wordt er volop gespoten met de meest giftige bestrijdingsmiddelen tegen o.a. onkruid, schimmels en insecten.
De Franse wijnstad Bordeaux is na het onderzoek in rep en roer nu uitgekomen is dat er mensen letterlijk ziek worden van de vele bestrijdingsmiddelen die op de druivenvelden worden gespoten. Ze vragen zich af wat het voor gevolgen heeft voor de export van hun beroemde wijnen, maar ook wat het voor gevolgen heeft van hun eigen gezondheid of hun medemens.

Vorig jaar was er al een onderzoek naar het gevaar van deze gifstoffen

Een speciale onderzoekscommissie van de Franse Tweede Kamer heeft vorig jaar al een onderzoek ingesteld en kwam met een schrikbarend rapport naar buiten. Hier in stond te lezen dat er wel degelijk een verband bestaat tussen het werken met pesticiden en het krijgen van verschillende soorten kankers en de ziekte van Parkinson.

Zo was de laatste jaren ook voor de zaak rond Sylvie Berger in Frankrijk regelmatig in het nieuws. Zij kreeg door het werken in de beroemde wijnvelden van Bordeaux allerlei gezondheidsklachten en uiteindelijk de ziekte van Parkinson. Neurologen in het ziekenhuis van Bordeaux zeiden na onderzoek dat die ziekte veroorzaakt was door het gif dat in de wijngaard werd gebruikt waar ze werkte. De rechter heeft dit onderzoek serieus genomen en daarmee is er een doorbraak gekomen om gebruikers van landbouwgif strafrechtelijk te vervolgen.

Bewustwording of angst voor strafvervolging

Consumenten maar ook wijnboeren in Frankrijk, worden na de uitspraak van de rechter zich bewust van de gevolgen van het landbouwgif. Veel consumenten gaan over op biologische wijnen en andere biologische voedsel als groente en fruit. Ook boeren schakelen in Frankrijk steeds meer over op biologische landbouw, omdat ze vrezen voor strafvervolging maar ook een verminderde afzetmarkt.

Frankrijk raak steeds meer bewust van de gevolgen van landbouwgif en schakelen langzaam maar zeker, meer en meer over op biologisch. Biologisch is gezonder, geeft minder kans op gevaarlijke ziekte beelden als onvruchtbaarheid tot kanker en is beter voor het milieu. Frankrijk heeft nu al in elk groot dorp een biologische winkel of supermarkt, maar het aantal bio winkels en supermarkten zal zich spoedig gaan uitbreiden nu de vraag naar biologische producten toeneemt.

Voor Groennieuws is deze rechtszaak in Frankrijk een grote doorbraak om gifgebruikers te veroordelen en een applausje waard, maar nu hopen we dat de vele andere chemische landbouw gifstoffen die ook in Nederland worden gebruikt, zoals Roundup spoedig worden verboden. De gezondheid van mensen is veel belangrijker dan de winst cijfers.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen