Genetische modificatie niet in biologische producten

Genetische modificatie (G.M) wil zeggen, dat er een stukje DNA of een gen over is gebracht van het ene organisme, naar het andere. Of van de ene cel naar de andere. Het is ontdekt door onderzoekers in de jaren ’80 en rond 1994 kwam het eerste GM voedsel op de markt. Zo hoefde men niet langer de beste planten of dieren met elkaar te kruisen, om tot een beter ras te komen. Deze gen techniek bleek veel meer mogelijkheden te hebben om ‘goede’ eigenschappen van het ene organisme naar het andere over te zetten. Dit kruisen door genetisch modificatie kan onderling bij een plant, dier of mens, bacterie-, gist- of schimmelcel en is eigenlijk een kwestie van ‘ knippen en plakken’ om de belangrijke eigenschappen over te zetten.

Biologisch producten

echter moeten zijn vrij van G.M materiaal, om het keurmerk te mogen dragen. In gangbare voedsel producten kan wel genetisch modificatie materiaal bevatten.

Genetisch gemodificeerd voedsel

Bij GM voedsel is dus het DNA of erfelijk materiaal veranderd. Hierdoor kunnen ze sneller groeien of groter worden, meer productie leveren, als dat wenselijk is. Je zou zelfs hele rare veranderingen toe kunnen brengen waar we maar niet aan moeten denken. Zo is bij soja en mais het gen verandert en kunnen ze beter tegen onkruid verdelging middelen. Hierdoor worden de kosten lager en de productie hoger. Dit had een geweldige sprong vooruit kunnen zijn voor de ontwikkeling in de landbouw, maar landbouwgif is nu eenmaal giftig en komt ook in het gewas zelf terecht door opname via de wortels. Hierdoor krijgen dieren en ook mensen deze bestrijdingsmiddelen uiteindelijk in hun lichaam. Zo wordt het onkruid verdelgingsmiddel Roundup in verband gebracht met kanker.

Bij proeven bij ratten die een etensbakje met gewoon voer en een etensbakje met GM voer kregen, wilde uitsluitend eten van het gewone voer en lieten het GM voedsel staan. Als ze geen keuze hadden en noodgedwongen wel het GM voedsel moesten eten, bleek na verloop van tijd dat vrijwel alle ratten kankergezwellen en afwijkingen van de organen kregen. Ook werden de jongen vaak dood geboren of hadden de jongen veranderingen aan de organenen of aren onvruchtbaar.

Bij mensen en grotere diersoorten

zijn de gevolgen minder bekend of bewezen. Er zijn wel verhalen genoeg vanuit het buitenland, dat er dieren als varkens, schapen of koeien onvruchtbaar werden of dood gingen, na het eten van G.M voedsel. Om dit risico te vermijden kan je als mens dus beter geen genetisch gemanipuleerde producten eten. Heb je bijvoorbeeld een pitloze watermeloen, dan kunt u er zeker van zijn dat dit een G.M groente product is. Om er zeker van te zijn dat het voedsel product vrij is genetisch gemanipuleerd materiaal, dan kan je op de verpakking kijken of er bijvoorbeeld op staat; ‘bereid zonder gentechniek’; maar om zeker te zijn kies je gewoon biologisch voedsel dat altijd vrij van GM.

Amerikaanse voedselproducent Monsanto

Op dit moment is de Amerikaanse voedselproducent Monsanto het grootste bedrijf van de wereld, die op grote schaal GM toepast. Zo is bijna 90 % van de sojabonen en mais in de Verenigde Staten GM. Een groot deel daarvan wordt gebruikt als veevoeder. Zo eten de koeien die bestemt zijn voor de vlees productie bijna altijd GM mais of soja. Maar ook is Nederland, bijna de grootste importeur van veevoer in de wereld, heeft te maken met met GM soja of mais, die resistent zijn voor Roundup of onkruidbestrijdingsmiddelen. Deze zijn in het ergste geval ook nog afkomstig van landbouw gebieden, waar voorheen regenwoud stond.

Als het een genetisch gemodificeerde product is, dan moet dat op het etiket worden vermeld. Echter op het etiket van melk, margarine, vlees of eieren afkomstig van dieren die gevoerd zijn met genetisch gemodificeerd veevoer, hoeft dat echter niet. In Nederland krijgt bijna de gehele veestapel genetisch gemodificeerd veevoer, behalve de biologische veestapel.Ook kippen en andere huisdieren krijgen op deze manier GM voedsel binnen.

Onze verse groente en fruit

bevatten geen GM en ook de rijst, pasta en bonen niet. Voor de rest zit het vrijwel in alle brood sooorten, koekjes,chips en plantaardige oliën, behalve olijfolie.

Leef groen

Momenteel zijn ze ook volop bezig om de gen techniek toe te passen bij mensen.In het meest gunstige geval kunnen ze zieke organen weer herstellen door het gericht veranderen van een gen in de cellen. Ook in de landbouw zijn nog steeds ontwikkelingen gaande om betere rassen te kweken, die beter tegen droogte kunnen, ziekten of plagen. Het blijft echter de vraag, is het een gevaarlijk of juist een goede ontwikkeling. Stuifmeel van GM rassen wordt bijvoorbeeld nu door de natuur (door insecten of wind) overgebracht naar GM rassen vrije of natuurlijke rassen en zo worden uiteindelijk hierdoor ook ander organismen verandert.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen