In natuurgebied De Baardwijkse Overlaat zijn Gallowaykalfjes geboren. Deze Schotse runderen spelen een cruciale rol als grote grazers in het natuurbeheer.
Aanwinst voor het natuurgebied
In natuurgebied De Baardwijkse Overlaat zijn recent enkele Gallowaykalfjes geboren. Deze Schotse runderen spelen een essentiële rol als grote grazers en dragen bij aan het natuurbeheer van het gebied.
Natuurgebied in Brabant
Tussen Drunen en Waalwijk ligt De Baardwijkse Overlaat, een waterrijk natuurgebied van 48 hectare aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen. Dit gebied herbergt een diverse flora en fauna en wordt beheerd met behulp van begrazing door grote grazers zoals de Galloway-runderen.
Galloways in het natuurbeheer
Galloways zijn hoornloze runderen met een dikke, meestal zwarte vacht. Oorspronkelijk afkomstig uit het zuidwesten van Schotland, danken ze hun naam aan het gelijknamige graafschap. Ze worden ingezet in natuurgebieden vanwege hun robuuste karakter en zelfredzaamheid. Dankzij hun natuurlijke begrazing houden ze het grasland open en stimuleren ze de biodiversiteit in het gebied.
Zelfredzame grote grazers
De pasgeboren kalfjes in De Baardwijkse Overlaat tonen aan dat de kudde zich goed handhaaft. Galloways hebben geen hulp nodig bij het kalveren en hoeven niet gemolken te worden. Hierdoor kunnen ze zelfstandig leven en dragen ze bij aan een duurzaam natuurbeheer zonder ingrijpen van de mens.
Respect voor de natuur
Bezoekers van De Baardwijkse Overlaat worden verzocht om de dieren met respect te benaderen en voldoende afstand te houden. Hoewel Galloways een zachtaardig karakter hebben, is het belangrijk om moederdieren en hun kalfjes niet te verstoren. Zo blijft het evenwicht in het natuurgebied behouden en kunnen deze grote grazers ongestoord bijdragen aan het behoud van de natuur.