Gebrande of ongebrande noten

Wat is het verschil tussen rauwe en gebrande noten?

Rauwe noten zijn noten die helemaal naturel zijn. De termen ‘rauw’, ‘naturel’ en ‘ongebrand’ geven eigenlijk allemaal het zelfde aan. Deze kunnen nog in de dop zitten of gepeld zijn. Gepelde noten zijn uit de schil gehaald en vervolgens luchtdicht verpakt.

Vitaminen, mineralen en eiwitten

Omdat de noten onbewerkt zijn bevatten zij nog alle vitaminen, mineralen en eiwitten in de oorspronkelijke vorm. Gebrande noten zijn noten die geroosterd of gebakken (gefrituurd) worden. Geroosterde noten zijn, zoals het woord al aangeeft, geroosterd in een hete lucht oven. Om deze reden is er geen sprake van extra vetten, maar door de hoge temperatuur overleven niet alle vitaminen en mineralen. Het roosteren versterkt de smaak en zorgt ervoor dat de noten lekker knapperig zijn. Gebakken noten zijn de noten die het meest worden bewerkt. De noten worden gebakken in pure arachideolie omdat deze een hoog kookpunt heeft. De meeste notenboeren bakken hier hun noten in. Het nadeel is dat deze noten veel van hun waarde verliezen doordat veel vitaminen en mineralen de hitten niet overleven en er extra vetten en calorieën bij komen door het frituren. Tot slot hebben we nog gezouten, gebrande noten. Het zout wordt erbij gestrooid zodra ze net uit de frituur komen en de olie en de noten nog warm zijn. Erg lekker, maar uiteraard is dit wel de minst gezonde optie!

Gebrande of ongebrande noten

Het branden van noten is de meeste bekende en kun je wekelijks op bijvoorbeeld de markt zien gebeuren. Hierbij worden noten gefrituurd in olie. Het resultaat is gebrande noten. Het roosteren van noten kun je prima zelf doen. Noten worden kort verhit in de oven tot maximaal 170 graden.

Het roken van noten

Heeft als doel een heerlijke rooksmaak toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld bij amandelen. Let er echter op dat de rooksmaak vaak verkregen wordt door het toevoegen van rookaroma’s en niets met roken te maken heeft. Omdat deze aroma’s vaak e-nummers bevatten zul je ze niet in onze webshop vinden. Rauwe noten verschillen in smaak en textuur. Amandelen en hazelnoten zijn bijvoorbeeld lekker hard en smaakvol om zo te eten.Ben je geen ongebrande noten gewend dan zullen cashewnoten wat zacht en smakeloos op je over komen. Rauwe noten hebben de echte smaak van noten. Door goed te kauwen komen echte smaken naar voren.

Gebrande noten zijn allemaal knapperig

Wat vetter en soms ook gezouten. Koop je wel eens nootjes op de markt of in de supermarkt dan is de kans groot dat het gebrande noten zijn. Omdat veel noten in de supermarkt gebrand zijn, zijn consumenten gewend aan de smaak van gebrande noten en moeten ze wennen aan de smaak en textuur van ongebrande noten.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Guido Sparreboom

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen