spot_imgspot_img

Het belang van het herplanten van gekapte bomen in Tilburg

TILBURG – De gemeente Tilburg heeft het ambitieuze plan om voor elke boom die gekapt wordt of doodgaat een nieuwe te planten. Dit vereist een flinke inhaalslag het komende jaar, waarbij er 1500 nieuwe bomen zullen worden geplant. Deze groene uitbreiding is echter niet kosteloos; er is een budget van 1,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor dit jaar.

Groen in de stad

Voldoende groen in de stad is van groot belang, stelt ook de gemeente Tilburg. Naast het feit dat bomen het straatbeeld verfraaien, spelen ze een cruciale rol in de biodiversiteit. De bomen in Tilburg dienen als voedselbron en schuilplaats voor diverse diersoorten.

Huidige stand van zaken

Op dit moment telt Tilburg iets meer dan 100.000 bomen, en de gemeente is vastbesloten dit aantal te behouden. Om de bomen goed te onderhouden, worden ze elke drie jaar geïnspecteerd. Bomen die aan het eind van hun levensduur zijn of die door stormen zijn omgewaaid, worden vervangen.

Financiële investering

In een raadsbrief van twee jaar geleden werd aangegeven dat de gemeente jaarlijks 700 bomen wil vervangen, een aantal dat vanaf 2026 zal groeien tot 900 bomen per jaar. Om de achterstand van de afgelopen jaren in te halen, zullen er dit jaar ongeveer 1500 nieuwe bomen geplant worden.

Toekomstige planning

De bomen zullen in het juiste seizoen worden geplant, wat betekent dat de aanplant eind dit jaar en begin volgend jaar zal plaatsvinden. Deze operatie vergt een aanzienlijke investering. De gemeente heeft meer dan 1,5 miljoen euro gereserveerd voor de herplanting dit jaar, een bedrag dat vanaf 2026 zal stijgen tot ruim twee miljoen euro per jaar.

Tilburg zet hiermee een belangrijke stap in het behoud en de uitbreiding van het stedelijk groen, met oog voor zowel de esthetische als ecologische waarde van bomen in de stad.

Deel artikel

Meer over

Net binnen

Nieuws Vandaag
Nederland
bewolkt
17.5 ° C
19.5 °
16.7 °
87 %
6.5kmh
98 %
di
17 °
wo
21 °
do
24 °
vr
27 °
za
27 °
spot_imgspot_img