Gevaarlijke chemische stoffen in kleding

Gevaarlijke chemische stoffen in kleding

Biologisch katoen is nog steeds in opkomst en moet nog steeds ontdekt worden door mensen die onbewust kiezen voor kleding die uiterlijk en budgetair bij hun past. Doch ze vergeten hoeveel chemische stoffen ze op hun huid dragen en belangrijk is dan om altijd eerst de kleding te wassen voordat je er mee gekleed gaat.

Wat we meestal niet weten

Voor textiel vooral katoen, linnen en wol worden tijdens het verbouwen, het oogsten en het hele proces dat erna volgt, wel zo’n 19000 chemicaliën gebruikt, waarvan ruim 4000 kleurstoffen. Kleding bestaat uit een chemicaliënmix van grondstoffen, kleurstoffen en andere stoffen die voor een bepaald effect (kleurvast, strijkvrij, voorgekrompen) zorgen. Daarnaast wordt om allerlei processen uit te voeren heel veel water gebruikt bij de productie van kleding en andere textiel.

Onderzoekers troffen in 63 % van de onderzochte samples NPE’s aan (nonylphenol ethoxylates). Deze stoffen kwamen bij alle merken voor. NPE’s zijn mengvormen van oppervlakte-actieve stoffen en het gebruik ervan is sterk beperkt, maar wel toegestaan. Ze kunnen hormoonverstorend werken.

Ook zijn er flataten (weekmakers) aangetroffen bij kledingstukken die bedrukt waren met plastisol inkt. Dit is een pvc-houdende inkt die ook nog formaldehyde en zware metalen kan bevatten. En bij twee producten van Zara bevatten de kleurstoffen amines, chemische verbindingen die aantoonbaar kankerverwekkend

Voor babi’s en kinderen zouden we ons toch zeker wel zorgen moeten maken en kiezen voor biologische katoen als je dit bovenstaande lees.

Biologische kinderkleding verandert de wereld

Kiezen voor babykleding van biologisch katoen betekent dat je bijdraagt aan jouw toekomst, de gezondheid en toekomst van je kinderen en onze aarde. We kunnen iets doen tegen tientallen jaren van ongezonde, slechte landbouw, het gebruik van giftige pesticiden en kunstmest, genetisch gemodificeerde gewassen en het misbruiken van de grond. Door de boeren te steunen en hen te laten weten dat we bereid zijn om gezonde producten te kopen. Biologisch katoen is gezond voor boeren, planten, onze aarde, dieren en onze kinderen.

Niet – biologische babykleding en kinderkleding

Nogmaals in niet – biologische babykleding en kinderkleding zitten restanten van chemische en vaak giftige stoffen die gebruikt zijn tijdens de productie, bewerking en het transport van de materialen voor de baby- en kinderkleding.

Denk hierbij aan pesticiden die gebruikt worden bij de kweek van niet – biologisch katoen en stoffen zoals formaldehyde, weekmakers, vuil afstoters, antistatische middelen, ammoniak en zuren die tijdens de behandeling en het transport van de babykleding en kinderkleding wordt gebruikt.

Biologische babykleding en kinderkleding ideaal bij eczeem

Voor baby’s en kinderen met eczeem en allergieën is biologische babykleding en kinderkleding van biologisch katoen extra belangrijk. Baby’s en kinderen met eczeem en allergieën zijn namelijk juist gevoelig voor schadelijke, irriterende stoffen die achterblijven in niet – biologisch katoen.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen